Jump to content

Tévhitek a rákról

2017. 03. 17. 08:30

A világ egyik leghalálosabb daganatos betegségéről számtalan tévhit kering. A gyógyítást és magát a betegség lefolyását is számos furcsa félreértés lengi körbe. A leggyakoribb háromról, most lehull a lepel.

Vannak olyan berögzült gondoltok a betegségről, amelyek az évek során sem koptak ki. A rák még mindig népbetegségnek számít, ez tény, de van, ami csak tévhit!

Meg lehet előzni?

Azt kijelenteni, hogy meglehet előzni teljes mértékben, hazugság. Mert a tudomány jelen állása szerint a tumorok nagy része nem előzhető meg, viszont számos daganat esetében a kockázat csökkenthető, a megfelelő életmóddal.

Például „a dohányosokra igaz, akiknél a tüdőrák mellett a szájüregi, gége- és garat-, gyomor-, vese- és húgyhólyagdaganatok is sokkal gyakrabban fordulnak elő, mint a nem dohányzók körében. A vastag- és végbélrákok rizikója magasabb a túlsúlyos és mozgásszegény életmódot folytató embereknél. A túlzott alkoholfogyasztás pedig – a növekvő cukorbetegség-kockázaton és a krónikus hasnyálmirigy gyulladáson keresztül is – növeli a hasnyálmirigyrák és a májdaganatok esélyét. A betegségek kockázatát nullára redukálni sajnos nem lehet, ezért fontosak a szűrések, illetve panaszok esetén az időbeni orvoshoz fordulás”- írja a rakgyogyitas.hu szaklap.

Nem terjed mindig szét a szervezetben?

Egy másik gyakori tévhit a betegséggel kapcsolatban, hogy a beteg tumorsejtek átterjedhetnek az egészséges szövetre.

Az előrehaladott rosszindulatú daganatos betegségek egyik ismérve, hogy az elsődleges (primer) tumorról a daganatsejtek átterjedhetnek a környezetükre, valamint a vérárammal és a nyirokkeringéssel a szervezet távolabbi szerveiben is képesek megtapadni, majd növekedésnek indulni.

Viszont bizonyos tumorfajtáknak eltérő az áttétképzési hajlamuk, így mondjuk kisebb eséllyel terjednek át a másik szövetre, ha időben sikerül eltávolítani a daganatot. A kiújulást és az áttétek megjelenésének kockázatát csökkentik a műtét utáni kemoterápiás kezelések is, amelyek az esetlegesen a szervezetben maradt ráksejtek elpusztítását célozzák.

Nem okoz panaszokat?

Sok betegség nem okoz közvetlenül, azonnal panaszokat, ilyenek a daganatos megbetegedések bizonyos fajtái is, amelyek alattomosan képesek bujkálni a szervezetben hosszú időn keresztül.

Ezért fontos annyira, hogy amelyik tumortípusnál erre lehetőség van, rendszeresen járjunk el a szűrővizsgálatokra. Ha pedig szervezetünk jelez, azonnal ki kell vizsgáltatni. A megelőzés fontos lépése, ha időben orvoshoz fordulunk!

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu;rakgyogyitas.hu | Kép: pixabay.com, staticflickr.com,)