Jump to content

Újabb egymillió magyart veszélyeztet a cukorbetegség

2017. 04. 06. 17:05

Nem csak az elmúlt alig több mint tíz évre lehet igaz, hogy duplázódott a cukorbetegséggel orvoshoz fordulók aránya, hanem várhatóan a következő időszakról is elmondható majd ugyanez. Becslések szerint a diabétesz hamarosan már minden ötödik embert érinthet Magyarországon. Az egyes páciensek kezelésének hatékonysága azonban nőne, az ára pedig csökkenne. Még jobb lenne, ha a megevett élelmiszer mennyisége csökkenne, és ez nem csak az alapból egészségtelennek tartott táplálékokra vonatkozik.

 

Igazi szezonja van a cukorbetegségnek, sőt az érintettek rendkívül magas száma ellenére, még előttünk a csúcs. A következő években minden bizonnyal továbbra is nagy ütemben terjed majd a diabétesz a magyar társadalomban – véli Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

Egyik sem biztató

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2003 és 2015 között duplázódott a cukorbetegséggel orvoshoz fordulók aránya. Míg a vizsgált időszak kezdőévében a 19 évnél idősebbek 6,27 százaléka, 2015-ben már a korcsoport 12,43 százaléka volt diabéteszes.

Kempler Péter szerint ezek az adatok némileg eltérnek az országos egészségbiztosítási számoktól, de utóbbiak sem adnak okot a bizakodásra. Eszerint is körülbelül 70 százalékos volt az emelkedés a 2000-es évek elejétől a mostani évtized közepéig. A 2001-2014-es periódusban mért nagy növekedés eredményeként ma több mint 770 ezer ember szed gyógyszert, illetve inzulint cukorbetegség miatt.

Még annál is több

Mint a Semmelweis Egyetem professzora hangsúlyozta, ez az adat korántsem egyezik a diabéteszesek valódi számával. Sokan vannak ugyanis, akiknél már megjelent a betegség, de egyelőre elég, ha diétáznak, gyógyszert egyelőre nem kell szedniük. Azok száma pedig szintén nagyon jelentős lehet, akikről senki nem tudja, hogy diabéteszesek, ők maguk sem, mert még nem mentek szűrésre, érzékelhető tüneteket, illetve szövődményeket pedig eddig nem adott a betegségük.

Összességében tehát elmondható, hogy nagyjából minden tizedik magyar érintett, míg 1980-ban, az első magyarországi felméréskor még csak 2 százalékos arányt mértek – tette hozzá.

Még nincs vége

Az I. Sz. Belgyógyászati Klinika professzora szerint itt minden bizonnyal nem áll meg a folyamat, sőt, félő, hogy a cukorbetegek száma újra duplázódhat, ami azt jelenti, hogy a következő évtized során újabb egymillió magyar beteg lenne, vagyis minden ötödik embert elérne a cukorbetegség.

Ez már hatalmas tömeg, ám nem ez az egyetlen kór, amely egyszerre millióknak nehezíti az életét, magasvérnyomás-betegségben az újabb adatok szerint már 3,5-4 millió ember szenved – mondta az egyetemi tanár. Kempler Péter hozzátette, a módszerek és gyógyszerek fejlődésével az egyes páciensek kezelésének hatékonysága azonban nőhet, az ára pedig csökkenhet a jövőben. Nem mondható el azonban ugyanez a viszonylag nehezen előállítható inzulinról, amely valószínű, továbbra is drága marad.

Jóból is megárt a sok

A betegszám növekedésének magyarázataként a Diabetes Társaság elnöke azt mondta, fontos tényező, hogy egyre jobb a diagnosztika, vagyis könnyebb észrevenni, ha valaki érintett. Az is a kiemelt, és egyben örvendetes okok közé tartozik, hogy az cukorbetegek egyre tovább élnek.

Az már kevésbé pozitív, hogy a diabétesz tömeges terjedésnek különösen kedveznek korunk helytelen táplálkozási szokásai, és a mozgáshiányos életmód. Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) elnöke hangsúlyozta, nem csak arról van szó, hogy tömegek fogyasztanak rendszeresen rossz minőségű, ám szénhidrát- és kalóriadús ételeket.

Legalább ekkora probléma, hogy az emberek egyszerűen többet esznek, mint amennyire szükségük van, és ez nem csak a szakértők által ellenjavallt élelmiszeripari termékek esetében érvényes. Hiába korszerű, és egészséges egy étel, ha a magát tudatósnak vélő fogyasztó kétszer annyit eszik belőle, mint indokolt lenne – hívta fel a figyelmet.

Majd a chipsadó is segíthet

Füzesi Brigitta szerint a megoldások egyike tehát a mértékletes táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Ezen kívül, ha rövid távon még kevéssé is érezhető a hatásuk, de perspektivikusan mindenképp előnyösek egyes állami intézkedések, mint a chipsadó vagy a kötelező tornaórák bevezetése.

Ugyancsak jótékony hatással lehet az emberek egészségére – és a CEOSZ elnöke szerint talán ez a legfontosabb –, hogy a társadalom, és nem csak a betegek, minél inkább legyenek tisztában a problémával. Ebben a diabéteszesek hozzátartozóit is váró betegegyesületek programjai, valamint a sajtó is sokat segíthet.

Jól képzett betegek kellenek

A tudatosság erősítésével a egészségesek esetében megelőzhetővé válik a diabétesz, a betegeknél pedig hatékonyabb lehet a kezelés, vagyis elkerülhető, illetve lassítható az egyébként nagyon súlyos – akár vaksággal vagy lábamputációval járó – szövődmények kialakulása – tette hozzá.

A szövetség vezetője azt is hangsúlyozta, a kezelés sikere 60 százalékban a betegen múlik, azon, hogy mennyire tudatos, illetve együttműködő – figyel-e a helyes táplálkozásra, méri-e rendszeresen vércukorszintjét, pontosan adagolja-e magának a gyógyszert vagy az inzulint. Hatékony kezelés csak „jól képzett” beteggel képzelhető el – fogalmazott a CEOSZ elnöke.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)