Jump to content

Vércukorszint-kontroll testsúlygyarapodás nélkül

2017. 04. 11. 18:35

Az intenzív vércukorszint-kontrollt igénylő, 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek gyakran szenvednek testsúlygyarapodástól. Számukra jelenthet új lehetőséget az az új SGLT2-gátlók családjába tartozó készítmény, amelyhez januártól már hazánkban is OEP támogatással juthatnak hozzá a cukorbetegek.

Napjainkban a rohamosan növekvő betegszám miatt kiemelt jelentőségű, hogy egyre inkább a betegközpontú, holisztikus kezelési módok kerülnek előtérbe az elavult, kellemetlen mellékhatásokkal járó terápiákkal szemben. Ez különösen igaz a 2-es típusú diabéteszes betegek esetében, ahol a gyakori társbetegségek miatt rendkívül változatos igények merülnek fel a kezelés során.

Ennek egyik kiváló példája az a most befogadott diabétesz készítmény, amely eredményes vércukorszint-kontrollt biztosít a felnőtt 2-es típusú cukorbetegeknek a testsúly gyarapodása nélkül. Az új hatásmechanizmusú SGLT2-gátlók terápiás osztályába tartózó gyógyszer hatékonyságát több klinikai vizsgálat igazolja, amelyekbe összesen több mint 13 000 beteget vontak be.

A glükóz 90%-a SGLT2 transzporter molekulákon keresztül szívódik vissza a véráramba. Az új gyógyszer ezen molekulák működését gátolja, ezáltal csökkenti a visszaszívódást, így a szervezetben felgyülemlett felesleges cukormennyiség a vizelettel távozik. Adható a leggyakrabban használt antidiabetikus készítményekkel kombinálva is, ha azok a diétával és a testmozgással együtt sem biztosítanak megfelelő vércukorszintet.

A cukorbetegség mára közel egy millió embert érint Magyarországon, és ez a szám folyamatosan emelkedik. Kialakulásának számtalan oka lehet, azonban leggyakrabban az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és genetikai tényezők állnak a hátterében.

A legnagyobb kockázatot mégsem maga a betegség jelenti – mivel azt megfelelő kezeléssel kordában lehet tartani -, hanem az, hogy gyakran hosszú ideig fel sem fedezik a kialakult kórt. Ahogy a legtöbb megbetegedésnél, így a diabétesznél is fontos a betegség mielőbbi felismerése. A kezdeti fázisban gyakran előfordul, hogy életmódváltással és diétával kezelhetőek a tünetek, súlyosabb esetben a megfelelő vércukorszint biztosítása érdekében a betegeknek gyógyszeres kezelésre van szükségük.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)