Jump to content

Egyre többeket érint az emésztés és tápanyag- felszívódási zavar

2017. 04. 15. 09:30

Az emésztési zavar során bizonyos tápanyagok és vitaminok kevéssé, vagy egyáltalán nem szívódnak fel, amit a hasnyálmirigy működési zavara, az epe termelődési zavara is kiválthat. Kezeletlenül hagyva komoly betegségeket okozhat.

A malabszorpció egy gyűjtő fogalom, olyan rendellenességet értünk alatta, amely során az emésztés, és a tápanyagok felszívódása károsodott. A károsodás három szinten mehet végbe: a bélrendszeren belül sérül az étel lebontása alkotó elemeire, a bél nyálkahártyában végbemenő tápanyag bontása károsodik, a bélnyálkahártyán keresztül a tápanyagok felszívódása károsodik.

Mivel a malabszorpció sok betegséget magába foglal, a tünetei is nagyon változatosak lehetnek. Általában jellemző a hasmenés, zsírszéklet, fogyás, gyengeség, fáradékonyság, hasi puffadás. Előfordulhat vérszegénység, érzészavarok, csontfájdalmak, vérzékenység, folyadék visszatartás. Egyes betegségeknél lehet láz, ízületi fájdalom is.

Kezelése gyógyszerekkel és vitaminokkal is történhet. Tejcukor érzékenység esetén a tejcukrot kell kiiktatni az étrendből, glutén érzékenység esetén (gabonafélék: rozs, árpa, búza, zab), glutén mentes étrendet kell tartani.

A betegség egyes formái kezelés nélkül súlyosan veszélyeztetik a beteg életét, de kezelés esetén jól gyógyulnak.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)