Jump to content

A műtöttek legnagyobb félelme: a sebfertőzés

2017. 04. 21. 17:05

Ki ne hallott volna már olya rémhíreket, amelyek a műtétet övező sebgyógyulás sikertelenségét firtatták. Pontosabban, annak elfertőződését, és komoly komplikációit. De valójában, hogyan fertőződik el egy műtét utáni seb?

A bőrön és a környező szervekben élő baktériumok a sebekben ideális feltételeket találnak a megtelepedésre, ahol gyulladásos reakciót indíthatnak el. A fertőződést elősegíti a rossz higiénés állapot, számos belgyógyászati betegség (cukorbetegség, daganatok, immunrendszeri betegségek), elhízottság, a leromlott általános állapot és egyéb fertőzések egyidejű fennállása.

A betegség tünetei és kezelése

A fertőzés érintheti csak a sebet, de a mélyebb rétegekre is ráterjedhet, ami súlyos általános fertőzéshez vezethet. Az első esetben sebfájdalom, duzzanat, bőrpír, váladékozás, elesettségérzés, hőemelkedés, vagy láz fordul elő, míg az utóbbiban az előző tünetek mellett más szerv megbetegedése is kialakulhat.

A betegség várható kezelése többféle módon történik. A seb fertőtlenítő folyadékkal való átmosása, jegelés és antibiotikumok adása általában elegendő a kialakuló fertőzés megfékezésére. Speciális esetben további műtét szükséges a gyulladás megszüntetésére vagy továbbterjedésének megakadályozására.

A tünetekről azonnal be kell számolni az orvosnak, hogy a komoly komplikáció elkerülhető legyen. A személyi higiénia betartása és az általános állapot javítása segíthet a betegség megelőzésében.

A betegség várható lefolyása

A kórjóslat a beteg általános állapotától és a fertőzés súlyosságától függ. A probléma többnyire napok alatt, maradványtünet nélkül gyógyul, de van, amikor csak igen hosszú kezelés képes csak a betegség megszüntetésére. A több szervet érintő fertőzés életveszélyes lehet.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)