Jump to content

A korai stádiumban felfedezett pajzsmirigyrák gyógyítható

2017. 06. 03. 17:05

A szakemberek szerint van esély a gyógyulásra a legelején.

A Semmelweis Egyetem belgyógyászati klinikájának tanársegédjének elmondása szerint a korai stádiumban felfedezett pajzsmirigyrák gyógyítható, kialakulásának okait egyelőre vizsgálják. Reismann Péter azt mondta, az elmúlt 20 évben megháromszorozódott a pajzsmirigyrák gyakorisága, Magyarországon a daganatos megbetegedések 3-4 százalékát teszi ki, ugyanakkor az Egyesült Államokban a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés.

Rámutatott, annak ellenére nem változott a halálozási ráta, hogy a betegség sokkal gyakoribb lett. Ez annak köszönhető, hogy korai stádiumban felfedezve teljes gyógyulás várható, és előrehaladott betegségnél is jó eszközök vannak az élethossz megnövelésére.

Reismann Péter beszélt arról is, hogy számos kutatás zajlik a kiváltó okok felfedezésére, sok vizsgálat koncentrál az úgynevezett endokrin diszruptorokra, amelyek a szervezetbe kerülve módosítják a sejteket.

A pajzsmirigyrák

A pajzsmirigynek nemcsak működési, hanem szerkezeti rendellenességei is lehetnek. Ezek a pajzsmirigy megnagyobbodásával, kisebbedésével, esetleg göbös átalakulásával járnak. A göbök a pajzsmirigy állományában található csomók. Számuk és nagyságuk különböző lehet (a mai vizsgálati módszerekkel már egy 2 mm-es csomó is kimutatható), megnőhetnek akár több centiméter nagyságúra is. A pajzsmirigy szövetében egyedülálló, de sokszor több, különböző nagyságú göb is kialakulhat.

A pajzsmirigydaganatok a göbös pajzsmirigybetegségek csoportjába tartoznak. A jóindulatú göböket, vagyis a jóindulatú pajzsmirigydaganatokat az jellemzi, hogy a növekedésük lassú, tokkal rendelkeznek és általában nem szűrik be a környezetüket (vagyis nem törnek be a környező területekre), áttétet nem képeznek. Ezzel szemben a rosszindulatú pajzsmirigydaganatok (a pajzsmirigyrákok) növekedése folytonos, szinte megállíthatatlan, átterjednek a környezetükre és a szervezet különböző helyein áttétet képeznek- írja a daganatok.hu.

Fontos tudni, hogy minden pajzsmirigydaganat göbös jellegű elváltozás, de nem minden pajzsmirigygöb daganat. A nem daganatos pajzsmirigygöbök jóindulatú burjánzások, és gyulladásos betegségek vagy a pajzsmirigy immunrendszeri megbetegedéseiből származtathatók.

(Forrás: szeniormagazin.hu;MTI | Kép: pixabay.com)