Jump to content

5 alig ismert jele a lisztérzékenységnek

2017. 09. 01. 17:40

A cöliákia, ismertebb nevén glutén-vagy lisztérzékenység nem csak kiütéssel és emésztési zavarral jelentkezik. Számos egyéb, kevésbé ismert szimptómája van, amire nem árt odafigyelni, ha még időben fel akarjuk ismerni a betegséget.

A lisztérzékenység nem tréfadolog. Az időben fel nem ismert, vagy nem kezelt intolerancia számos komoly betegség kialakulásához vezethet, amelyek rányomják a bélyegét a mindennapokra. A meddőség, a pajzsmirigy betegségek, a koszorúér betegségek, mind-mind a gluténérzékenység társbetegségiként alakulhatnak ki.

5 alig ismert jele a lisztérzékenységnek

A leggyakoribb tüntetek a szakavatatlan szemnek is szemet szúrnak, ellenben van néhány alig észrevehető jele, amelyeket csak az vesz észre, aki tudja, mit figyeljen.

A lisztérzékenység elsősorban a vékonybelet érintő autoimmun betegség, amely nem gyógyítható, de diétával jól kezelhető. A lisztérzékenység név némiképp félrevezető, mert az érzékenységet okozó anyag, a glutén nem kizárólag a búzalisztben fordul elő, ám a köznyelvben mégis ez a kifejezés honosodott meg. A lisztérzékenység előfordulása az egyes földrajzi régiókban jelentős különbségeket mutat, becslések szerint a világ népességének kb. 1 százalékát érinti. De lássuk a tüneteit.

Emésztőrendszeri problémák

A leggyakoribb tünetek egyike, amelyeket gyakran képesek vagyunk másnak tulajdonítani, mint ami valójában. Hányinger, hasmenés, gyomorfájdalom, székrekedés – a legtöbben ezeket társítjuk a betegséghez, ennek ellenére sokan mégsem fordulnak orvoshoz, mondván „majd elmúlik”. A szervezet első vészharangját nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Bőrkiütés

A lisztérzékenység a bőrön is megmutatkozik. Jellegzetes vörös foltok és hólyagok képében. Ezek elsősorban a könyök és térd környékén jelennek meg.

Fáradékonyság

„A legnagyobb probléma a lisztérzékenység diagnosztizálásával, hogy a legtöbb tünete, teljes mértékben beleillik más kórképekébe is”-mondta Norma McGough, a Coeliac UK vezetője. A fáradékonyság ékes példája ennek, ami a tápanyagok nem megfelelő felszívódásának számlájára írhatók.

Szájfekély

Nem gyakorta bukkan fel a szájfekély azon fajtája, amely a lisztérzékenységgel hozható összefüggésbe, ugyanis ilyen esetekben az egész száj belsejét fekély borítja. Ha mégis előfordul, biztosak lehetünk a betegségben.

Vérszegénység és B-vitaminhiány

A gluténérzékenység során felszívódási zavar van jelen, ami miatt a tápanyagok egy része nem jut el a megfelelő szervekbe. A lisztérzékenység során a zsírban oldódó vitaminok nem tudnak elsődlegesen felszívódni, így a vas, a B12-, D-, és K-vitamin sem. Ezek hiánya vérszegénységet, csontritkulás okozhat.

(Forrás: szeniormagazin.hu;hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)