Jump to content

HIV-fertőzés: ma már nem halálos kór

2017. 11. 16. 20:00

A korai szakaszban megkezdett terápiával a HIV-fertőzöttek ma már teljes értékű életet élhetnek. 

 

A rendszeres HIV-szűrés és a korai diagnózis kiemelt szerepére hívják fel a figyelmet szakemberek a november 17-24. között megrendezett HIV- és Hepatitis-szűrés Európai Hete alkalmából. Magyarországon kevesen járnak szűrésekre, pedig államilag finanszírozott, korszerű terápiás kezelésben részesülnek a fertőzöttek. A kampány célja, hogy minél többek figyelmét felhívják a megelőzés, a szűrés és az időben elkezdett kezelés fontosságára. De fontos, hogy a HIV-fertőzéssel és az AIDS betegséggel kapcsolatban élő tévhiteket is eloszlassák.

A száz százalékban támogatott, korszerű kezelésnek köszönhetően az idejében kiszűrt HIV-fertőzöttek teljes életét élhetnek, dolgozhatnak, sportolhatnak, nemi életet élhetnek és gyermeket is vállalhatnak. Ha a fertőzött személy tisztában van a betegségével és kezelést is kap, megszakad a vírus átadásának láncolata. A HIV ugyanis hosszú évekig lappang a szervezetben tünetmentesen, és ez idő alatt a szexuális partnerek is megfertőződhetnek.

Hazánk az úgynevezett 90-90-90-es szabály három eleméből kettőt már teljesített: az ismert HIV-fertőzöttek több mint 90 százaléka kezelésben részesül, és ennek a csoportnak több mint 90 százalékát eredményesen kezelik. Komoly problémát jelent viszont, hogy a becslések szerint egyelőre csupán a hazai HIV-fertőzöttek 30-50 százaléka részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg maguk sem tudnak a betegségükről.

(Forrás: szeniormagazin.hu;MTI | Kép: pixabay.com)