Jump to content

Öt tünet, ami agyi aneurizmára utal

2018. 02. 12. 15:40

Az aneurizma első hallásra nem tűnik veszedelmesnek, ám bizonyos fajtája időzített bombaként ketyeg az ember fejében. Milyen jellegzetes tünetek esetén gyanakodhatunk rá?

Az aneurizma hasonlóan sok más komoly problémát okozó betegséghez hasonlóan, hosszú időn át képes észrevétlen maradni. Első ízben akkor produkál tüneteket, ha egy picit megreped. Az aneurizma ugyanis nem más, mint a verőereken kialakuló tágulat, ami az agyban futó ereket is érintheti. Bizonyos tünetek, azonban jelzik jelenlétét.

Zsibbadó arc

A zsibbadó arc számos betegség kísérőtünete, ám az aneurizmánál főként a mimikában érzékelhetünk változást. Mivel az aneurizma az agy ereit érinti, így a kialakuló vérömleny az arc bizonyos pontjain futó idegeket nyomhatja, irritálhatja, emiatt pedig zsibbadásérzet alakulhat ki.

Bizonyos esetekben az arc részleges lebénulása is jelzi.

Kettős látás, homályos foltok

Hasonlóan az előbbihez, az agyban lévő aneurizma a látásért felelős idegeket is nyomhatja, illetve a látásért felelős központot stimulálhatja. Ennek eredményeképp kettő látás, homályos látás mind kialakulhat. Ha ez fejfájással, hányingerrel párosul, illetve a fenti tünettel, akkor nem már talán van miért aggódni.

Merev nyak

A merev nyak tünet alatt nem arra kell gondolni, amikor az ember reggel felébred, és arra lesz figyelmes, hogy elgémberedett a nyaka. Az aneurizma okozta nyakmerevség gyakorlatilag lehetetlenné teszi a nyak megmozdítását és a fej elfordítását is.

Ezekben az esetekben a megnövekedett agyi nyomás vagy vérzés azokat az idegeket érinti, amelyek a nyak mozgatásáért felelnek.

Hányás, hányinger

Az aneurizma hatásmechanizmusán alapulva, a nyomás az agy azon területét is érintheti, amely az emésztésért felelős. Ezért erős hányinger léphet fel, ami borzasztó intenzív fejfájással párosul.

Fejfájás

Az aurizmarepedés egyik fő tünete, a hirtelen semmiből jövő fájdalom, ami olyan erősségű, amely korábban még sosem volt tapasztalható.

Ha a fenti tünetegyüttesek egyszerre vannak jelen, minél előbb érdemes felkeresni egy szakembert.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)