Jump to content

Viszlát kellemetlen, égető hólyag, viszlát! Feltalálták a herpesz ellenszerét!

2018. 02. 16. 17:05

Tegnap az influenza univerzális gyógymódjáról adtak hírt, ma pedig az eddig kiirthatatlannak tartott herpeszről derült ki, hogy igenis van rá ellenszer. A gyógyszer az eddigi megoldásokkal ellentétben eltérő hatásmechanizmus szerint működik. Mikor kerül a botok polcaira?

A napokban megjelent kutatás szerint az Illinois Egyetem kutatói rábukkantak a herpeszvírus ellenszerére. A véletlenszerű felfedezés hatalmas előrelépést jelent a herpesz kezelésében, amit élete során egyszer mindenki, minimum egyszer elkap.

Nincs kivétel!

Világszerte felütötte már fejét a kellemetlen, fájdalmas, viszkető és szúró érzéssel társuló, vöröses hólyag képében megjelenő herpesz. A herpeszvírus nem kíméli a lakosságot. Felnőttkorába az emberek túlnyomórésze már túlvan legalább egy herpeszfertőzésen, ami onnantól kezdve bármikor kiújulhat. A lappangásból a stressz vagy épp a hormonális változások is felébreszthetik a vírust.

A sárgás, fájó hólyagokat a herpeszvírus két fajtája okozza: A HSV-1, és a HSV-2. A HSV-1 a szájkörnyéként jelentkezik, míg a HSV-2 a nemiszervek környékén vagy azok felületén bukkan elő. Sőt a terhesség ideje alatt képes átjutni a placentán vagy a szülőcsatornán, aminek következtében újszülöttkori herpeszt okoz.

S noha a szervezet néhány nap alatt legyűri mindkét változatát, véglegesen megszabadulni tőle nem tud, mert az immunrendszer számára a fertőzés kis százaléka észrevétlenné válik. Ez amiatt lehetséges, hogy a fertőzés az idegdúcokba húzódik vissza, ahol egészen addig alvó állapotban léteznek, míg a szervezetet stressz, betegség, hormonális változás vagy bármi más, immunrendszert legyengítő csapás nem éri. Amint az immunrendszer legyengül, a vírus aktiválódik.

Házi gyógymód? Felejtsd el, mert megérkezett az ellenszer!

A herpesz kezelésére számos házi praktika ismeretes. Például az érintett terület jegelése vagy almaecetes kezelése. Léteznek a herpeszfertőzés tüneteit csillapítandó krémek és gyógyszere, ám ezek inkább a csillapításra, a kellemetlen helyzet enyhítésére szolgálnak.

Az az Illinois Egyetem kutatói azonban megtalálták a herpeszesek Szent Grálját, az ellenszert, ami teljes mértékben kiirtja a vírus a szervezetből. A készítmény a szokásostól eltérően nem a vírust támadja meg, hanem a vírus szaporodását elősegítő fehérje termelését akadályozza meg. Ennek hatására a herpesz nem válik rezisztenssé a készítménnyel szemben.

A gyógyszer jelenleg tesztüzemben van, de jövőre már talán elkezdik a piaci értékesítést is.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)