Jump to content

3 meglepő dolog, ami szívrohamot okozhat

2018. 02. 21. 09:05

Arról bizonyára mindenki tud, hogy a káros szenvedélyekre és a mozgásszegény életmódra rámegy a szív. Viszont olykor elegendő egy teljesen hétköznapi katalizátor, hogy elindítsa a folyamatot. Zaj, gyógyszer, légszennyezés? Lássuk, mi okozhat még infarktust.

A hivatalos szakzsargon szerint szívinfarktusnak a szívizom súlyos vérellátási elégtelensége következtében kialakult szívizomelhalást nevezzük. Az infarktus tünetei nagymértékben függnek a beteg korától, társbetegségeitől, az infarktus helyétől s az érintett szívizomterület nagyságától.

Jellemzően hirtelen kezdődő szegycsont mögötti szorító, markoló, igen erős mellkasi fájdalom jelenik meg, mely kisugárzik a vállakba, jellemzően a bal vállba, esetleg a bal karba, bal kéz kisujjába. Fizikai terhelésre általában fokozódik, de pihenésre sem szűnik meg, csak esetleg enyhül. Hányinger, hányás, a vérnyomás csökkenése, hideg verejtékezés társulhat hozzá. A fájdalom miatt halálfélelem is gyakran megjelenik.

Ritkábban az infarktus eltérő ("atípusos") tünetekkel jelentkezhet. Alsó fali infarktus esetén gyakran hasi fájdalom vezeti be, esetleg hátba sugárzó fájdalom, hasi kellemetlen diszkomfortérzés, gyakori böfögési kényszer. Néha tünetmentesen is lejátszódhat, az utólagos orvosi vizsgálat deríti fel az infarktus tényét.

Hétköznapi dolgok, amelyek szívrohamot okoznak hosszútávon

Néhány teljesen átlagosnak tűnő dolog az évek előrehaladtával komolyan növeli a szívroham kockázatát, anélkül, hogy feltűnne nekünk ártó mivolta.

Zaj

Ilyen a zaj is. A hétköznapi zajokat szinte már meg sem halljuk. A sziréna, a félhangos beszélgetésfoszlányok, és tömegközlekedés hangja is a mindennapok részévé vált. Ami számunkra megszokott, az a szív számára viszont maga a kín, hiszen az örökös zajban képtelen pihenni. A zaj, mint állandóan jelenlévő dolog megterheli a szervezetet.

Az állandó zaj miatt a szervezet képtelen a regenerációra, így a nap folyamán ért stresszt nehezebben képes feldolgozni. A lassú feldolgozási folyamat a stressz-szint növekedésével jár, ami szépen lassan átrendezi a hormonális, és koleszterin terepet.

Az állandó stressz a szervezetet örökös „stand by” állapotban tartja, így igazán sosem tud relaxálni. Ebben az állapotban a kortizol szint is megnő, mely hozzájárul a szervezet általános legyengüléséhez, és növeli a vér koleszterinszintjét. A magas koleszterin pedig a szívinfarktus egyik legnagyobb rizikófaktora.

Szennyezett levegő

Nem titok, hogy a szmog számos egészségügyi panaszt idéz elő. Köztük van a szív-és érrendszert éritő egyik legsúlyosabb, a szívroham is. A témában közült kutatás szerint a szmogos környezetben – például városban – élők koleszterin- és vércukorszintje is magasabb, valamint a légúti betegségekkel küzdők is nagyobb számban fordulnak elő köztük.

Fájdalomcsillapítók

A gyógyszerek közül az ibuprofen tartalmú pirulák jelentenek veszélyt a szívre, mert az minimum 3,4 százalékkal növeli a szívroham kialakulásának kockázatát. A miértre válasz egyelőre nincs, viszont a szakértők azt tanácsolják, hogy az ötvenedik életév betöltése után csak csínján bánjunk a gyógyszerrel.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)