Jump to content

Sárga, átlátszó, beazonosíthatatlan színű? Ezt árulja el a vizelet!

2018. 03. 16. 14:30

A napi ruti szerves részévé vált mozdulat végeztét, valószínűleg a vécé lehúzásra, és nem a végtermék elemzése zárja. Naponta egyszer azonban nem ártana megfigyelni a vizelet színét, mert tucatnyi problémára derít fényt, még idő előtt.

Az emberi test számos módon igyekszik tudtára juttatni tulajdonosának, hogyha az egyensúly felborul. Ezek a jelek sokszor olyan aprók, hogy nem tulajdonítunk nekik különösebb figyelmet, pedig sokszor életet mentenek.

Néhány csepp, többet árul el, mint hinnéd!

Hasonló a helyzet a vizelettel is. Számos betegségben ugyanis megváltozik a vizelet mennyisége és minősége. Nem véletlenül lett a vizelet vizsgálata az egyike a legősibb orvosi állapotfeltárának, hiszen tucatnyi információt hordoz.

A megváltozott színű, szagú vizeletből sokféle kóros állapotra, valamint a vesék és a vizeletelvezető rendszer betegségeire lehet következtetni. Így például cukorbetegségben sok, emellett cukrot tartalmazó vizelet képződik, míg vese vagy a vizeletvezeték betegségeiben gyulladásos anyagcseretermékek, fehérvérsejtek vagy mikroorganizmusok is kimutathatóak a vizeletből. Utóbbi nyilván csak laboratóriumi körülmények közt fedezhető fel, ám előbbit otthon is észre lehet venni.

Mire kell figyelni?

A Clevelandi Klinika hasznos kis infografikába gyűjtötte össze, hogy mire érdemes odafigyelni, ha a szokásostól eltérő szagot, vagy színt követően, elkezdjük figyelni a végterméket.

Színtelen

Arra utal, hogy az illető valószínűleg túl sok vizet iszik. A folyadékfogyasztás túlzásba vitele sem okos dolog, mert kimossa a szervezetből a szükséges ásványi anyagokat. Érdemes ezesetben csökkenteni egy kicsit a vízivást.

Halvány, szalmasárga

Ez az árnyalat jelzi, hogy a szervezet kellően hidratált, és minden jól működik odabent. Ez az ideális színű pisi.

Sárga, de még átlátszó

Szintén a megfelelő kategóriába tartozik. Különösebb megjegyzést a klinika szakemberei sem fűztek hozzá.

Sötétsárga

Még ez is elfogadható árnyalat, ám arról árulkodik, hogy a szervezetbe nem jut elegendő folyadék. Így érdemes több vizet vagy bármilyen más folyadékot fogyasztani, hogy halványodjon az árnyalat.

Borostyánsárga

A szervezet vízhiánnyal köszködik. A megoldás? Most azonnal inni!

Barnás

Ez már a veszélyes kategóriába sorolható, ugyanis májbetegségre utal, vagy krónikus kiszáradásra. Ha több liter folyadék elfogyasztása után sem javul a vizelet színe, akkor fel kell keresni egy orvost!

Rózsaszínestől a vörösig

Abban az esetben nem kell aggódni a vöröses vagy rózsaszínes árnyalatú vizelet esetén, ha céklát vagy bogyósgyümölcsöt ettél, illetve olyan ételt, aminek természetes színezőanyagtartalma magas. Viszont, ha erről nincs szó, csak szimplán távozik ilyen árnyalatú, akkor vesebetegségre, húgyúti fertőzésre, higanymérgezésre, tumorra, prosztataproblémákra utalhat. Érdemes mihamarabb felkeresni a dokit.

Narancssárga

Szintén utalhat kiszáradtságra de máj és epevezeték problémára is. Ritkább esetekben az ételmérgezés jele is lehet.

Kék vagy zöld

Nagyon ritka, de előfordul, noha az érdekes színű vizelet mögött egy ritka genetikai betegség áll. Ha ez kizárható, akkor kiváltóoknak marad még az ételmérgezés vagy bakteriális fertőzés.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)