Jump to content

Miért fáj annyira a fogmedergyulladás?

2018. 03. 29. 09:01

Noha a leggyakoribb fogbetegségek között nem szerepel a listán, mégsem szabad félvállról venni, mert a kezetlen gyulladás átterjed a fogágyra, ahol az íny visszahúzódhat, sőt akár tályog is kialakulhat.

A betegség általában elhanyagolt idült fogínygyulladás talaján alakul ki. A fogínygyulladást a fogon kialakuló lepedék és fogkő váltja ki.

A betegség kifejlődése során először az íny határa a fog gyökere felé tolódik és az íny és a fog között tasak alakul ki. A folyamat előrehaladtával a tapadási határ a fogágyra csúszik le. A betegség ezen stádiumában a csontszövet is elkezd felszívódni. Ez kétféle módon jön létre, egyrészt a csont egyenletesen pusztulhat a fogak között, másrészt az egyes fogak között különböző mértékű lehet a csontfelszívódás. A kialakult tasakokat genny és baktériumokkal fertőzött váladék tölti ki és tályog alakul ki. Az elváltozás miatt a csontszövet nagy területen szívódhat fel. A súlyos fogágygyulladás miatt a fogak meglazulhatnak. Az ínyen hasonló tünetek jelennek meg, mint az idült fogínygyulladásban. A folyamat előrehaladtával az íny el- kezd sorvadni. A betegség során a fogak lehetnek érzékenyek, az íny általában sérülékenyebb, és sokszor kialakul vérzés.

A betegség kialakulása esetén a fogorvos eltávolítja a fogakról a lepedéket és a fogkövet. Az esetleges fertőzéseket antibiotikum adásával gyógyítja. A tályogot meg kell műteni és a mozgó fogakat el kell távolítani. A foghiányt pótolják.(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)