Jump to content

A reflux és a sport furcsa párosa

2018. 05. 02. 09:00

A refluxos oltárán gyakran áldozzák fel az érintettek a sportot, lévén, hogy a tüneteket fokozhatja. Ám nem a mozgás élményéről kell lemondani, csupán a kivitelezést kell furfangosabban megoldani.

Ég, szúr, fáj, mar. Ez utóbbi néhány szimptómával élete során mindenki találkozott már, aki valaha szenvedett már a gyomorégéstől, ám a legismertebb tünetek mellett van néhány, amelyről nem is feltételeznénk, hogy a kellemetlen kór kialakulásának intő jelei. Pedig a savas reflux több embert érint, mint elsőre gondolnánk. A kor már nem számít, a friss húszasokat is ugyan úgy marja a gyomorsav, mint szépkorú atyáinkat, vagy a negyvenes éveiket taposó felnőtteket.

Sport vagy reflux? Nem kell választani!

A testmozgás megdöbbentő, de kiváló ellenszere lehet a savas refluxnak. Mivel a rendszeres sport a metabolizmusra ezáltal az étkezésre, a tápanyagigényre, a gyomortartalom mennyiségére és a bevitt tápanyag minőségére is hat, így néhány hónap rendszeres mozgás után komoly javulás állhat be.

Tény, hogy bizonyos sportformák fokozhatják a refluxos érzetet, ám ezeket sem szabad abbahagyni, csupán az intenzitáson kell változtatni, és szépen lassan hozzászoktatni a szervezetet.

A futás, a súlyemelés vagy épp a spinning könnyedén a nyelőcsőbe terelheti a gyomortartalmat vagy épp a maró érzést kiváltó savat. Viszont pont ez az a három edzés, ami idővel meg is szünteti a refluxot.

Az intenzitáson túl az étkezés időpontjának módosításával is sokat tehetünk a savmentes mozgásért. Ha az edzés előtt 2-3 órával eszünk, és szinte kicsit éhesen vágunk neki a sportnak, akkor biztos, hogy nem kell tartani a gyomorégéstől a mozgás során.

Szintén hatékony megelőzése a savas érzés kialakulásának, ha kerüljük, kiiktatjuk azokat az ételeket, amelyek irritálhatják a gyomrot. Ilyen például a paradicsom, a hüvelyesek vagy a csokoládé és a szénsavas üdítők.

Természetes megoldás

A citromlé és a szódabikarbónából készíthető egyveleg kedvezően hat a szervezetre. Az ok a magas vitamin és ásványi anyag tartalomban és antibakteriális tulajdonságban keresendő.

A citromlé magas C-vitamin tartalma serkenti az immunrendszer működését, és véd a kórokozókkal, a bélférgekkel, élősködőkkel és a gombákkal szemben. Kiváló lúgosító és megszüntethető vele a reflux, a székrekedés, a felpuffadás, és az émelygés.

Az ital elkészítése: 2 dl citromléhez (lehetőleg frissen facsart), adjunk egy teáskanál szódabikarbónát. Igény esetén egy korty vízzel hígíthatjuk.

A fenti ital, még sportolás közbeni frissítőnek is kiváló!

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)