Jump to content

A szív össze tud törni, orvosilag is – de hogyan?

2018. 05. 02. 09:00

Sokszor hallani a kifejezést, hogy „összetört a szíve”. Az irodalmi kontextusban is helytálló kijelentés azonban egy létező kórtörténetet ír le, ami gyakorta az idősebb embereket érinti, és azokat, akik elvesztették szerettüket.

Egy évszázaddal ezelőtt talán csak költői túlzásnak titulálták volna, ám mára az orvostudomány elfogadott tényként kezeli az összetört szív-szindrómát, ami komoly, akár halálos kimenetelű is lehet. A kór pedig mindenkit utolérhet, aki igazán szeret valakit.

Megszakadt a szív

Az orvosi szaknyelvben kardiomiopátiaként ismeretes jelenség során a pszichés stressz hatására a szívizom meggyengül és az infarktushoz hasonló tüneteket produkál. Mellkasfájdalom, légszomj, rosszul lét – az összetört szív-szindróma kezelés nélkül, akár halálos lehet.

A témában készült kutatások szerint a betegség bárkit utolérhet, de a nők és az idősebb emberek érintettek gyakrabban. A jelenség leggyakrabban a szeretett személy elvesztése, halála után jelentkezik, amikor a pszichés terhelés már fizikailag is elviselhetetlenné válik.

Egyébként néhány esetben, nem kell, hogy a szeretett személy meghaljon, az összetört szív-szindróma kialakulásához elég egy szakítás is. Akárcsak a családon belüli erőszak elszenvedése vagy a nehéz anyagi helyzet.

Egy hét a világ

Az első feljegyzések az összetört szív-szindrómáról 1911-ből származnak és japán orvosok vetették papírra azokat. A jelenség során a szív egy része megnagyobbodik, ami ugyan gyógyszeres kezeléssel gyógyítható, ám ha kezeletlenül marad, az idősebb emberek esetében az komoly kockázatot jelent.

A gyógyszeres kezelésen túl a pszichoterápia is hatásos tud lenni a kiváltó esemény feldolgozása érdekében.

A baj bekövetkeztekor azonnal mentőt kell hívni, mert csak a szakember tudja megállapítani, hogy mennyire súlyos esetről van szó. Ja, ami pedig a felépülést illeti, egyetlen hét.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)