Jump to content

3 jel, ami vérrögre utal

2018. 05. 17. 14:50

A vérrög elhelyezkedésétől függően számos komoly problémát okozhat, extrém esetben halált is. Kialakulásához elég egy csonttörés is, ám észrevétele igényel némi odafigyelést.

A vérrög első sorban a hatvan év felettieket veszélyezteti, de azok sincsenek biztonságban, akik túl sokat ülnek repülőn, túlsúlyosak, cukorbetegek, vagy valamilyen betegség miatt arra kényszerülnek, hogy tolókocsiban üljenek. A kialakulás rizikóját a műtét és a csonttörés is fokozza, főként, ha utóbbi súlyos izomösszehúzódással járt.

Milyen veszélyt hordoz?

A vérrög eredendően arra hivatott, hogy a sérülések esetén megállítsa a vérzést. A vérrög nem más, mint sejtek és fehérje felhalmozódása, ami a gyógyulási folyamat során általában felszívódik, ám bizonyos helyzetekben az életmenő szerep, pont ellenkezőjére vált át.

A váratlanul, minden ok nélkül kialakult vérrög komoly egészségügyi problémákat okozhat a helyzetétől függően. Az artériában kialakult vérrög stroke-ot, szívrohamot okozhat, míg a vénában képződött rög fájdalmat duzzanatot. A két gyakori kialakulási ponton túl jellemző az is, hogy a vérrög a tüdőben alakul ki, itt tüdőembóliát válthat ki, ha pedig a szövetek mélyén, akkor mélyvénás trombózist.

A vérrög 3 jele

Nehéz kiszúrni, ha vérrögképződés lépett fel a szervezetbe, ám néhány apróságra jobban odafigyelve, elkerülhetjük a nagyobb bajt.

Duzzanat az alsólábszáron

Ha az alsó végtagon duzzanatot tapasztalunk, annak hátterében mélyvénás trombózis állhat. Ilyenkor a vérrög elzárja a vér útját, ami duzzanatot képez.

A bőr ilyenkor vörösessé, kékes árnyalatúvá válik a rögképződés környékén. A vészhelyzet elhárítása után a bőr még jó ideig úgy maradhat, a sérült erek miatt.

Semmiből jött kínzó mellkasi fájdalom

A tüdőembólia egyik jeleként számon tartott jelenség során erős mellkasi fájdalom jelentkezik. Viszont nem szabad összekeverni az infarktussal, mert a tüdőembólia esetében zsibbadás, és szapora pulzus nem jelentkezik, viszont légzési nehézség igen.

Végtagfájdalom

Trombózis során a legtöbben erőteljes fájdalmat éreznek az adott végtagban, ám az is előfordulhat, hogy csak enyhe izomlázszerű tünet jelentkezik. Sajnos könnyű összekeverni mással a problémát – pl. visszeres fájdalommal, izomlázzal, ízületi fájdalommal- ezért ha megmagyarázhatatlan fájdalom érezhető a lábban vagy a karban, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Jó ismérve, hogy trombózis során a fájó érzés fokozódik.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)