Jump to content

2 kiváló gyógyszer allergia ellen

2018. 05. 23. 16:00

Májusban belehúzott az allergiaszezon. Tüsszögés, köhögés, orrfolyás – nincs egy perc nyugta az allergiás embernek. A legjobb megoldás a szobai elszigetelődés mellett az alábbi két kúrában rejlik.

A tavaszi allergiaszezon tömegek napjait keseríti meg. A jelenleg ismert statisztika szerint minden negyedik embert érinti az allergia kisebb vagy nagyobb intenzitású változata. A heteken át tartó kíméletlen harc ellen sokszor nem marad más, mint valamely allergiagyógyszer bevetése. S ha már muszáj gyógyszerre fanyalodni, melyik legyen az?

Orrspray

Ha drasztikus módon nem akarsz beleavatkozni a természet adta allergiaszezonba, de a légmentes midennapok már kikészítenek, akkor az orrspray tűnik a legjobb megoldásnak. Számtalan változat kapható, amely nem ingereli feleslegesen a nyálhártyát, plusz a szabad légzés mellett az allergiát kiváltó antihisztaminok megtapadását is gátolja.

A gyulladásos, kellemetlen tünetekkel járó allergia egyik legjobb ellenszere az orrspray, mert gyógyszer nélkül, mégis hatékonyan szünteti meg a kínzó allergiát.

Antihisztaminok

Az allergiát a szervezetben felszabadult, nagyobb koncenctárcióban jelen lévő hisztamin okozza. A túltermelődött hisztaminmennyiség egyik ellenszere az antihisztamin, ami úgy fejti ki a hatását, hogy az hozzátapad a hisztaminhoz, ezzel blokkolva annak hatását.

Az antihisztaminnak minősül, például a fexofenadin, a cetirizin vagy a loratadin hatóanyagú tabletta.

Mitől allergia az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atkák, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek stb.

A tünetek nagymértékben változnak attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció. Így azok az allergének, melyek levegő által terjednek (mint például a pollen vagy az atkák) a légutak és a szem szaruhártyájának a gyulladását okozzák. Ilyen a szénanátha, mely az orrnyálkahártya megvastagodását, orrváladékozást, tüsszentést, a szem irritációját, könnyezést okoz.

Ha az allergén bekerül a tüdőbe, asztmás tüneteket is okozhat: nehézlégzés, köhögés, sípolás. Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül a következő tünetek jelentkezhetnek: hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés. A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy az urticaria bőrpírrel, duzzadással járnak.

Súlyosabb esetekben a reakció nem marad lokalizált és az egész szervezetre kiterjed, úgynevezett anafilaxiát okozva. Ebben az esetben az immunsejtekből rövid időn belül nagy mennyiségű kémiai mediátor szabadul fel, ami sokkos reakcióhoz vezet. Ez az állapot, kezelés nélkül (esetenként kezeléssel is) halálhoz is vezethet.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)