Jump to content

Mire figyeljünk oda a rovarcsípésnél?

2018. 06. 28. 14:50

A rovarcsípés nem játék, legyen szó szúnyogról vagy darázsról, bizonyos dolgokra oda kell figyelni, hogy a bajt megelőzhessük!

A rovarcsípés – legyen szó bármilyenről - polipeptideket tartalmaz, amelyek miatt a viszketés, és égő fájdalom jelentkezik. Utóbbi felbukkanása 1-2 órától néhány napon át eltartó folyamat is lehet. 

Hol csíp?

Az sem mindegy, hogy a csípés hol történt, mert vannak kevésbé és nagyon veszélyes helyek. A nyelv és a torok jellemzően ilyen, mert kialakult duzzanat elzárhatja a légutat, ezáltal életveszélyes állapotot kialakítva nem beszélve arról, ha a csípés allergiás reakciót vált ki.

Az allergiás reakció intenzitása változó, indikátora pedig az állat szervezetéből származó toxin, ami – több csípés esetén- összeadódik és védekezésre készteti az immunrendszert. Ez szédüléssel, lázzal, hányással, fejfájással párosulhat. Bár ez leginkább azoknál jellemző, akik túlérzékenyek a rovarcsípésre. A túlérzékenységet onnan lehet felismerni, hogy az illető a szokottnál súlyosabb panaszokat produkál a csípést követően. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A rovarcsípés mértékétől és az azt követő reakcióktól függően szükséges orvoshoz fordulni. Mindenképp fel kell keresni egy szakembert, ha nyelőcsőbe, orrba vagy szájba található a csípés, vagy, ha sápadtság, verítékezés, nyirkos bőr, szapora légzés-pulzusszám vagy ájulás tapasztalható.

Ilyen esetekben azonnal mentőt kell hívni! Enyhébb allergiás tüneteknél a kalcium antihisztamin és szteroidtartalmú tabletták is javulást eredményezhetnek, de az orvos látogatást ez esetben sem szabad mellőzni.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)