Jump to content

A diabétesz új tünetei?

2018. 07. 24. 09:05

Ha látszólag nincs is nyoma a cukorbetegség általános tüneteinek, a diabétesz jelen lehet a szervezetben, ami a megemelkedett mannóz- szint számlájára írható.

A cukorbetegséggel kapcsolatos kutatások egyik legfrissebbje arról számol be, hogy a magas mannóz- szint miatt kialakulhat inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata is fokozódik.

„A mannóz egy egyszerű cukor, amely a legtöbb természetes poliszaharin összetevője, a diabétesz egyik biomarkereként került azonosításra nemrég” – mondja a kutatást vezető Adil Mardinglu, a stockholmi KTH Királyi Technológiai Intézet munkatársa.

A mannózszint a glükózéval ellentétben viszonylag stabil, így pontosabb képet adhat az állapotról. A glükóz szintet sok minden befolyásolja, például a közelmúltban történt ételfogyasztás is.

A Cell Metabolism című szaklapban publikált anyag szerint a sovány és a túlsúlyos emberek esetében egyaránt könnyedén megmérhető a vér mannózszintje, ami megmutatja, beszélhetünk-e a 2-es típusú diabétesz magas kockázatáról.

A kutatók egyetértenek abban, hogy ez a felfedezés segít a cukorbetegségre hajlamos embereknél a prevencióban, azonkívül a betegség már a legkorábbi fázisban is felismerhetővé válik általa.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

 

(Forrás: Forrás: szeniormagazin.hu/otvenentul.hu Kép: pixabay.com)