A cukorbetegséggel kapcsolatos kutatások egyik legfrissebbje arról számol be, hogy a magas mannóz- szint miatt kialakulhat inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata is fokozódik.
„A mannóz egy egyszerű cukor, amely a legtöbb természetes poliszaharin összetevője, a diabétesz egyik biomarkereként került azonosításra nemrég” – mondja a kutatást vezető Adil Mardinglu, a stockholmi KTH Királyi Technológiai Intézet munkatársa.
A mannózszint a glükózéval ellentétben viszonylag stabil, így pontosabb képet adhat az állapotról. A glükóz szintet sok minden befolyásolja, például a közelmúltban történt ételfogyasztás is.
A Cell Metabolism című szaklapban publikált anyag szerint a sovány és a túlsúlyos emberek esetében egyaránt könnyedén megmérhető a vér mannózszintje, ami megmutatja, beszélhetünk-e a 2-es típusú diabétesz magas kockázatáról.
A kutatók egyetértenek abban, hogy ez a felfedezés segít a cukorbetegségre hajlamos embereknél a prevencióban, azonkívül a betegség már a legkorábbi fázisban is felismerhetővé válik általa.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!