Jump to content

A nyár veszedelmes betegsége: a melanoma

2018. 08. 10. 09:05

A bőrrák legagresszívebb formája, a melanóma rövid idő alatt az egész szervezetben áttéteket képezhet. A folyamatról egy onkológus szakértő beszélt.

Balatoni Tímea onkológus és bőrgyógyász azt mondta, hogy a melanóma előfordulási gyakorisága nagymértékben növekszik: évről évre három-nyolc százalékkal több új daganatot diagnosztizálnak. A rák más formáival ellentétben a betegség a fiatalokat is érinti - hangsúlyozta, hozzátéve: a melanóma kialakulását általában egy hirtelen megváltozott vagy újonnan keletkező sokszínű anyajegy jelzi.

Ilyen elváltozás észlelése esetén mielőbb bőrgyógyászhoz kell fordulni, ugyanis az időben felismert melanóma egyszerű sebészeti eljárással gyógyítható. Ha azonban a daganat eléri a bőr azon mélységét, ahol már vér- és nyirokerek is találhatóak, akkor nagyon gyorsan eláraszthatják a testet a kóros sejtek, amelyek megtapadnak és szaporodni kezdenek a különböző szövetekben, ezek a távoli áttétek pedig ma is nehezen kezelhetőek.

Balatoni Tímea tájékoztatása szerint az egyetlen olyan tényező, amellyel a melanóma egyértelmű statisztikai összefüggést mutat, a napégések száma.

Az onkológus a betegség gyógyításában elért új felfedezésről is beszélt: izraeli és német tudósok megfejtették azt a mechanizmust, amellyel a melanóma áttéteket képez a szervezetben, és két olyan vegyületet is találtak, amely képes meggátolni a folyamatot. Azt mondta, hogy bár az eredmény nem teljesen új, a kór elleni hatékonyabb védekezést tehet lehetővé.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)