Jump to content

Inzulinrezisztencia: meg lehet úszni az örökös gyógyszerszedést

2018. 08. 18. 09:00

Az inzulinrezisztencia modern társadalmunk egyik leggyakoribb problémája, mely gyakran meddőséggel, menstruációs zavarokkal és túlsúllyal jár. Szerencsére ma már egyre többet foglalkoznak vele, hiszen innen már csak egy lépés a 2-es típusú cukorbetegség.

 

Kezelésében nagy szerepe van az életmódváltáson kívül a gyógyszeres kezelésnek. De vajon meddig szükséges a tabletták bevétele? A kérdésre Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája ad választ.

Inzulinrezisztencia, a nőiesség tönkretevője

Az inzulinrezisztencia bár a nőket és férfiakat egyaránt érinti, ennek ellenére szakemberhez elsősorban a gyengébbik nem képviselői kerülnek. Ennek fő oka, hogy a betegséggel együtt járó tesztoszteron túlsúly miatt menstruációs zavarok és a meddőség léphet fel. A panaszok közt megtalálható még a fokozott hajhullás, a hasi elhízás, a zsíros, pattanásos bőr, valamint a fokozott szőrösödés nőkre nem jellemző helyeken (pl. szakáll, bajusz). Éppen ezért tartják az állapotot a nőiesség nagy ellenségének, viszont ezek azok a panaszok, melyeknek köszönhetően hamar felállítható a diagnózis, így az illető gyorsan megfelelő terápiában részesülhet.

Az IR további tünetei:

  • depresszió
  • fáradékonyság
  • fokozott cukoréhség
  • étkezés után kb. 2 órával álmosság
  • száraz bőr
Fontos azonban tudni, hogy igen gyakori a tünetmentes állapot is.

Gyógyszer, mozgás, diéta

Az inzulinrezisztencia (IR) kezelése bizony alapos életmódváltást kíván, hiszen terápiájában elengedhetetlen a személyre szabott mozgásprogram és diéta követése. Enyhébb esetekben ezek betartása elegendő az inzulinszint normalizálásához, ám gyakran gyógyszerek alkalmazása is szükséges a javuláshoz. Ezek a készítmények ugyanis fokozzák a szervezet inzulin érzékenységét, ezáltal visszaállítható a normál állapot.

„Szerencsére egy inzulinrezisztens beteg nem szorul élete végéig gyógyszerre. Pont ez a lényeg, hogy a sejtek inzulinra való érzékenységének visszaállításával megszüntethető, visszafordítható az állapot. De ez csak abban az esetben érhető el, ha az illető a gyógyszerszedés mellett igen komolyan betartja a javasolt életmódváltást, ami személyre szabott diétát és mozgásprogramot foglal magában. Ekkor az alkalmazott gyógyszer dózisa csökkenthető, sőt, akár el is hagyható”- magyarázza Koppány Viktória.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;orientpress | Kép: pixabay.com)