Jump to content

Az időskori szenilitás tünteti

2018. 09. 06. 16:05

A szenilitás felbukkanása egy bizonyos kor felett gyakori, melynek okai visszavezethető a genetikára és az életmódra is. Mindkét tényező nagyban befolyásolja kialakulását.

A szenilitás a szellemi képességek gyengülése, elbizonytalanodása, és leginkább az idősebb korosztályt érinti. Ha a hanyatlás az időskor beállta előtt megkezdődik azt viszont már demenciának vagy Alzheimer-kórnak nevezi az orvostudomány.

Tünetei közül a leggyakoribb a fokozatosan romló, nehézkes gondolkodás, és a feledékenység. Előre haladott stádiumban előfordul az is, hogy egyes emlékek teljes mértékben törlődnek az agyból, de ugyanez előfordulhat személyekkel, ami a felismerés sikertelenségével is párosulhat.

Az időskori szenilitás oki gyakran az agyat vérrel ellátó artériák elmeszesedésével hozhatók összefüggésbe, ami pedig az étkezés és életmód milyenségére irányítja a figyelmet. Hiszen a szervezet és az erek állapota is nagyban függ attól, hogy mit és mennyit eszik, illetve mozog az ember. A vitaminszegény étrend, és kevés mozgás szintén a kiváló okok között van.

A páfrányfenyőről például kifejezetten azt tartja a szakvélemény, hogy hatásos ellenszere az agy vérellátási zavara miatti emlékezetvesztésnek, szellemi alulteljesítésnek. De ez csak egy étel a százból. Figyeljen magára, és arra mit eszik a szervezetéért!

 


További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)