Jump to content

Egyre több embert érint a csuklótáji alagút szindróma

2018. 11. 19. 12:40

Egyre több embert, főképp középkorú nőket érinti a feszülő, fájdalmas kézzsibbadással járó csuklótáji alagút szindróma: a megfelelő kezelés nélkül – vissza nem fordítható – izomsorvadással is járhat a betegség – mondta a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa.

Moravcsik Bence Balázs elmondta: a betegség oka nagyon gyakran hormonális; terhesség, pajzsmirigy-alulműködés vagy veseelégtelenség esetén – leginkább boka tájékon – vizenyő keletkezik, amely éjszaka a szervezetben eloszlik, így a csuklónál is megjelenhet az ödéma, ami leszorítja a főeret és krónikus kézzsibbadást okoz.

A betegség továbbá kialakulhat időskori, nem teljesen beforrt csuklótörés következményeként, illetve a szakmájukból adódóan folyamatosan finom kézmozgást végzőknél. A szakorvos szerint a túl sok számítógép- és okostelefon-használat is hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

A csuklótáji alagút szindrómát kezdeti stádiumban akár kenőccsel is lehet kezelni, de ha a tünetek nem múlnak el, érdemes ortopéd szakorvoshoz vagy kézgyógyászhoz fordulni.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)