Jump to content

Csendes halál: a demencia pusztítása

2018. 11. 24. 16:05

A demencia vált az elhalálozások első számú okává Angliában és Walesben, megelőzve a szív- és érrendszeri betegségeket.

A demencia 2015-ben 61 ezer ember halálát okozta, azaz az összes anyakönyvezett halál 11,6 százalékáért az időskori szellemi hanyatlást kiváltó betegségek, köztük az Alzheimer-kór voltak a felelősek.

A brit statisztikai hivatal által hétfőn közzétett jelentés szerint a legfőbb ok a lakosság öregedése, az átlagéletkor emelkedésével a demencia egyre gyakoribb betegséggé válik. Az emberek hosszabb ideig élnek, és a más betegségek, köztük a szívbetegségek okozta elhalálozás csökkent. Az orvosok ma már jobban képesek diagnosztizálni a demenciát és a halotti anyakönyvi kivonatokban pontosabban képesek jegyezni az elhalálozás okát - olvasható a BBC News honlapján.

A demencia okozta elhalálozás a nők körében jóval magasabb - 41 283 - volt, mint a férfiak esetében - 20 403 - 2015-ben, és a nők elhalálozásának 15,2 százalékáért volt felelős, szemben a 2014. évi 13,4 százalékkal.

Az Egyesült Királyságban jelenleg mintegy 850 ezer ember szenved demenciában. A férfiak esetében még mindig a szívbetegség volt a legfőbb elhalálozási ok 2015-ben.

A rák a legáltalánosabb elhalálozási ok Angliában és Walesben. A 35-49 éves nők körében a mellrák a leggyilkosabb kór. Az 5-19 évesek körében az öngyilkosság a vezető halálok.

A demencia nem elkerülhetetlen velejárója az öregedésnek, betegségek okozzák, amelyek ellen a tudomány képes felvenni a harcot - hangsúlyozta Hilary Evans, az Egyesült Királyság Alzheimer-kutató társaságának képviselője.

Az időskori szellemi hanyatlás jellemzői az emlékezőtehetség romlása, a koncentrációkészség csökkenése, az intellektuális teljesítőképesség olyan szintű romlása, amely már a mindennapi életben is jelentős problémákat okoz. Az életkor előrehaladásával a demencia egyre gyakoribbá válik: a 65-74 év közöttiek mintegy 3 százaléka szenved a demencia valamilyen formájában, míg a 85 éves kor felettieknek már majdnem fele. A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, továbbá az elégtelen agyi vérellátás okozta szellemi hanyatlás és számos neurológiai betegség.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)