Jump to content

Számolj le az ádáz fogágygyulladással!

2018. 12. 06. 16:05

A Melbourne-i Egyetem csapata által kifejlesztett oltóanyag kiküszöböli vagy legalábbis jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy műtétet vagy antibiotikumos kezelést igénylő súlyos fogágygyulladás alakuljon ki.

A periodontitis világszerte minden harmadik felnőttet, a 65 év feletti ausztrálok pedig több mint ötven százalékát érinti. Általában a diabétesszel, szívbetegséggel, reumatikus ízületi gyulladással, demenciával és a rák bizonyos típusaival összefüggésben jelentkezik. A krónikus betegség rongálja a fogágyat és a fogak alatti csontot, ami a fogak elvesztéséhez vezet.

Az oltóanyag a Porphyromonas gingivalis baktérium által termelt enzimeket célozza meg, hogy immunválaszt váltson ki belőlük. Ezek így olyan antitesteket termelnek, amelyek semlegesítik a kórokozó pusztító toxinjait.

A Porphyromonas gingivalis képes a dentális plakkban lévő mikroorganizmusok egyensúlyának megdöntésére, ezáltal betegséget okoz.

Eric Reynolds, a Melbourne-i Egyetem szájegészségügyi kutatóközpontjának vezetője elmondta, az oltóanyag jelentősen csökkentheti a kórokozó általi szövetpusztulás mértékét.

„Jelenleg a fogágygyulladást tisztítással kezeljük, melynek részeként időnként műtétre és antibiotikumos kezelésre is szükség van. Ezek a módszerek segítenek, de sok esetben a baktérium visszatér a dentális plakkban, mikrobiológiai egyensúlyhiányt okoz és a betegség folytatódik” – fejtette ki a szakértő.

„A periodontitis széles körben elterjedt és nagyon roncsoló. Reméljük, hogy ez a vakcina emberek millióinak életminőségét fogja javítani” – tette hozzá Reynolds.

 

Kövess minket a Facebookon is!

(Forrás: szeniormagazin.hu;MTI | Kép: pixabay.com)