Jump to content

5 tünet, ami gerincsérve utal

2018. 12. 14. 13:00

Gyakori betegség, ám valójában nem is létezik. A gerincsérv, hivatalos nevén a porckorongsérv a legváratlanabb helyzetekben képes felbukkanni, ám kialakulásáig hosszú út vezet. Mi jelzi előre?

A köznyelvben gerincsérvéként ismeretes porckorongsérv korra való tekintet nélkül válogat, sőt. Mostanság, mivel egyre többen végeznek ülőmunkát, így élnek kevésbé aktív éltet, egyre többeknél diagnosztizálják a betegséget.

Tünetek és fájdalmak

A fájdalmat, ami számtalan módon jelentkezhet, az okozza, hogy a két csigolya közt lévő porckorong a gerinccsatornába türemkedik, ahol arra nyomást gyakorol. Az ebből fakadó fájdalom sokoféle lehet, ám az alábbiak esetében lehet porckorongsérvre gyanakodni:

- lokális fájdalom (derék, hát, gerinc, nyaki fájdalom)
- karokba, alsó végtagba kisugárzó fájdalom, ami gyakran zsibadással is jár
- lumbágó, isiász
- súlyosabb esetben bénulásos, részleges bénulásos tünetek
- a legsúlyosabb esetben az alapvető vegetatív funkciók nem működése (vizeletvisszatartás, stb.)

Megoldás?

A porckopár egyik érdekessége, hogyha nem a súlyos vagy legsúlyosabb kategóriákba tartozik az ember, akkor általában 2-3 hónap alatt az illető magától is meggyógyul. Orvoshoz inkább már csak azok fordulnak, akik krónikus fájdalmaktól szenvednek vagy éppenséggel túlzottan elhúzódik a problémájuk.

Mindenesetre, ha már a zsibbadásig eljutnak a tünetek, azért nem árt felkeresni egy orvost, és eljutni legalább az oki feltárásig, és nem csak a tüneteket kezelve, átmenetei megoldásra rábólintani.

 

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)