Jump to content

Ismerd meg, előzd meg, éld túl: mindent a diabetesről

2018. 12. 19. 10:00

Több mint 425 millió diabetesben szenvedő ember él a földön, de minden második cukorbetegnek az állapota felfedezetlenül marad. Ha az 1-es típusú cukorbetegséget nem ismerik fel megfelelő időben, súlyos fogyatékossághoz vagy
halálhoz vezethet, míg a másik fajtája megelőzhető. De ez csak a felszín karcolgatása, lássuk mi ez a betegség valójában. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának jelenleg hatályos szakmai irányelve szerint „a diabetes mellitus (cukorbetegség, cukorbaj) olyan anyagcsere-betegség, amelynek központjában a szénhidrátanyagcsere zavara áll, de a kórfolyamat következményesen érinti a zsír- és a fehérjeanyagcserét is. A cukorbetegség alapvető oka az inzulin viszonylagos vagy teljes hiánya, ill. az inzulinhatás elmaradása.” A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége alaposan körbejárta a témát.

Ismerd meg!

Összesen több mint 425 millió diabetesben szenvedő ember él a földön. A betegségnek több típusa ismert: az 1–es típus, amikor a hasnyálmirigy nem termeli a vércukor lebontásához szükséges inzulint; 2-es típus, amikor a szervezetben csökken az inzulintermelés vagy nem tudja megfelelően hasznosítani azt; egyéb speciális formák, mint pl. genetikai zavarokhoz, gyulladáshoz, gyógyszerekhez és kémiai anyagokhoz kapcsolódó típusok; terhességi (gesztációs) cukorbetegség, amely a terhesség során kezdődik, vagy akkor ismerik fel. A leggyakoribb a 2-es típus, amely rendszeres fizikai aktivitással, kiegyensúlyozott táplálkozással, és az egészséges lakókörnyezet megteremtésével megelőzhető lenne.

A világon minden második cukorbetegnek az állapota felfedezetlenül marad. A korai diagnózis és kezelés kulcsfontosságú az életveszélyes szövődmények megelőzésében vagy késleltetésében.

Tünetei közé tartozik az állandó szomjúságérzet miatt a fokozott folyadékbevitel, a vizelet mennyiségének megnövekedése és egyéb okokkal nem magyarázható fogyás. További panaszok is jelentkezhetnek, mint pl. fáradtság, étvágytalanság mellett hányinger, hányás, időnként homályos látás, visszatérő, nehezen gyógyuló sebek. A 2-es típusú cukorbetegség gyakran tünetszegény, ilyenkor az is előfordulhat, hogy bármilyen előjel nélkül csak pár év elteltével ismerik fel, amikor már a szövődmények jelentkeznek.

A veszélyeztetett egyének: a 45 év felettiek, akiknél a családban előfordult a betegség, testtömegfelesleggel (testtömegindex-BMI>25 kg/m2) rendelkezők, kóros vérzsírértékekkel élők, magasvérnyomás-betegségben szenvedők, nagy magzatot szülő nők, korábban terhességi diabetesben, szív- és érrendszeri betegek körében vércukor-meghatározás szűrővizsgálat jelleggel indokolt.

A szénhidrátanyagcsere-zavarok pontos megállapítására orális glukóztolerancia tesztet (OGTT) végeznek. Reggel, éhgyomorra, előzetes (minimum 10 órán keresztül tartó) koplalást követően, 75 gramm szőlőcukrot 250–300 ml vízben feloldva kell elfogyasztani és vizsgálat 0. és 120. percében mért vércukor-értékek alapján meghatározzák a diagnózist. Végezhető részletesebb analízis is: ebben az esetben a 30., 60. és 90. percben is mérik a vércukor szintjét.

A cukorbetegség a vezető oka a szívbetegségnek, agyvérzésnek, vakságnak, veseelégtelenségnek és a lábszár amputációnak. A nem megfelelő vércukorértékek hosszútávon kisérszövődmények (mikroangiopátiák) és nagyérszövődmények (makroangiopátiák) kialakulásához vezetnek. Az előbbihez tartozik a szem megbetegedése, a retinopátia, amely a retina kisereinek a károsodásával jár, látásromlást illetve vakságot okozva. Ez megelőzhető a szembetegség korai felismerésével, kezelésével, gyakori szemvizsgálattal, esetleg műtéti (lézeres) beavatkozással.

A diabetes a veseelégtelenség kialakulásának fő okozója, de annak súlyossága és időtartalma változó. A vesekárosodás előrehaladását lassítani lehet a magas vércukor- és vérnyomásértékek ellenőrzésével, a veseelégtelenség korai stádiumának gyógyszeres kezelésével, és a fehérjebevitel korlátozásával. A neuropátia, az idegek károsodása, a kisérszövödményekhez tartozik.

Érzékelés kieséssel, elvesztéssel és a végtagok károsodásával járhat. Ez a cukorbeteg férfiak impotenciájának egyik fő okozója. A diabeteses láb az erek és az idegek károsodása miatt gyakran fekélyesedéshez, későbbiekben amputációhoz vezethet. Ennek megelőzésére a rendszeres ellenőrzés és a megfelelő lábápolás javasolt. A cukorbetegeknek kétszer-háromszor nagyobb a kockázatuk infarktusra és agyvérzésre. Diabetesben szenvedőknek további rizikót jelent a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és az elhízás. Ezeknek a tényezőknek a felismerése, kezelése lassíthatja vagy megakadályozhatja a szív és érrendszeri betegségek kialakulását.

Ha az 1-es típusú cukorbetegséget nem ismerik fel megfelelő időben, súlyos fogyatékossághoz vagy halálhoz vezethet. Ezt a típust egy autoimmun reakció okozza, amikor a szervezet védekező rendszere megtámadja azokat a sejteket (béta-sejteket) amelyek az inzulint termelik.Ezért ezek az egyének nem vagy nagyon kevés inzulint termelnek, és az életben maradáshoz, hogy a vércukorértéküket megfelelő szinten tartsák, inzulin injekció adása szükséges. Inzulin nélkül a cukor nem képes a sejtekbe bejútni, a véráramban kering, és ennek következtében a sejtek éheznek.

Az energiát, cukor hiányában szabad zsírsavakból igyekeznek beszerezni, viszont ez a ketontestek (pl. aceton) felszaporodását eredményezi, ami „elsavasítja” a szervezetet, és teljes anyagcsere-összeomlást, kezeletlen esetben halált okozhat. Az 1-es típusú cukorbetegség általában 35 éves kor előtt jelentkezik, szokatlan szomjúságérzet és száraz száj, gyakori vizelés, fáradság, állandó éhségérzet, hirtelen fogyás, ágybavizelés, homályos látás tünetekkel.

A cikk folytatásaként, a megelőzésről olvashatsz ide kattintva.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;mdosz.hu | Kép: pixabay.com)