Jump to content

Hogyan előzhető meg a diabétesz?

2018. 12. 20. 09:00

A 2-es típusú diabetes megelőzése a családot is magában foglalja. Egészséges életmóddal a 2-es típusú cukorbetegség 80%-ban megelőzhető. De vajon mi a helyzet az 1-es típusúval? 

Egészséges életmóddal a 2-es típusú cukorbetegség 80%-ban megelőzhető. Ide tartozik:

- az egészséges testtömeg elérése és megtartása;
- fizikai-aktivitás - legalább 30 perces rendszeres, közepes intenzitású mozgás a hét legtöbb napján.

Testtömegcsökkentéshez még több mozgásra van szükség;

- egészséges étrend fogyasztása, a hozzáadott cukor és a telített zsírok bevitelének kerülése;
- a dohányzás megszüntetése - a dohányzás növeli a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját.

A családja kockázatának a csökkentése otthon kezdődik. Minden családtag javára és egymás ösztönzésére szolgál, ha a család egészségesen étkezik és együtt sportol, amely segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget. Felnőtteknél a korai halálozások 70%-áért a serdülőkorban kialakult, beidegződött viselkedésminták a felelősek. Ezért kifejezetten fontos, hogy a család minden tagja, gyermekek, szülők, esetleg nagyszülők többet legyenek együtt a szabadban, rendszeresen együtt sportoljanak. Hetente legalább 5 nap 30 perces közepes intenzitású aerob mozgás (a maximális szívfrekvencia 50–70%-ával) javasolt.

Ha eddig nem sportoltak, kezdjék napi 5-10 perccel és ezt minden héten növeljék. Lehet táncolni, biciklizni, úszni, de mivel a „lábunk mindig kéznél van” a napi 30 percet feloszthatják pl. háromszor tíz perc gyors sétára is. Az egészséges táplálkozási szokások kialakításához kövesse a felnőtteknek és 6-17 éveseknek szóló magyar ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®, iránymutatásait.

Amennyiben a család valamely tagja testtömegtöblettel rendelkezik, testtömegének 5-7%-os elvesztésével megelőzheti, vagy késlelheti a cukorbetegség kialakulását. Például, ha valaki 90 kg, ez 4-6 kg fogyást jelent. A nagy kockázatú egyéneknél kiemelkedően fontos az energiabevitel korlátozása, valamint a jelenlegi kutatási eredmények azt sugallják, hogy a táplálékkal elfogyasztott zsír minősége fontosabb, mint az összes zsírbevitel. Például a viszonylag nagy egyszeresen telítetlen zsírsavtartalmú Mediterrán diéta követése megelőzheti a cukorbetegség kialakulását.

Általában az alacsony energiatartalmú étrend követése javasolt, mégis bizonyos élelmiszerek befolyásolhatják a cukorbetegség kockázatát. Az olajos magvak, bogyós gyümölcsök, joghurt, kávé és tea nagyobb mennyiségű bevitele csökkenti, míg a vörös húsok és a cukrok túlzott fogyasztása növelheti a 2-es típusú diabetes rizikóját.

Ha cukorbeteg van a családban, tájékozódjon a kockázatokról, a figyelmeztető jelekről, a betegség és a szövődmények megelőzéséről. 

Az 1-es típusú kórkép kockázati tényezőit még mindig kutatják, ugyanakkor ha a családban előfordult már a betegség, enyhén nő az esély, hogy az utódokban is kialakulhat. A 2-es típusú diabetes rizikótényezői közé tartozik a 45 év feletti életkor, népcsoport (pl. afro-amerikai, alaszkai, amerikai indián, spanyol/latin), akiknél a családban előfordult a betegség, túlsúly/elhízás, magas vérnyomás, alacsony HDL („jó”) koleszterin- és magas trigliceridszint, nagy magzatot szülő vagy terhességi diabetesben szenvedő nők, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők stb.

A családoknak olyan környezetben kell élniük, amely támogatja az egészséges életmódot, és segít megakadályozni a 2-es típusú cukorbetegséget. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2016-os Globális diabétesz jelentésében különböző ajánlásokat fogalmaz meg, pl. a táplálkozás-élettani szempontból előnyös élelmiszerek népszerűsítése, és a kevésbé jótékony hatású ételek és cukros üdítőitalok csökkentése; az egészségesebb termékek árának csökkentése, a többinek az emelése; a gyermekeknek szóló élelmiszer marketing szabályozása; a fizikai-aktivitást népszerűsítő/támogató épületek, szociális terek létrehozása; olyan közlekedési és várostervezési stratégiák kidolgozása, amelyek lehetővé teszik a biztonságos és megfizethető sportoláshoz való hozzáférést - számolt be minderről az MDOSZ.

A betegség részletes megismerésével itt foglalkoztunk, a kezeléséről pedig itt talál olvasnivalót. 

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;mdosz.hu | Kép: pixabay.com)