Jump to content

A fülfájás leggyoribb öt oka

2018. 12. 28. 17:05

Fülfájós, de nem ha teteti inkább kerüli az orvost? Tudta, hogy a leghétköznapibbnak tűnő dolgok is kiválthatnak fülfájást? Íme a leggyakoribb öt.

A repüléstől, az úszáson át, a hideg levegőig minden sértheti a fület. Mindenki ismeri azt az érzést, amikor a víztől bedugul a fül. A szerencsésebbeknek pár perc, vagy óra elég, de van, hogy napokig úgy marad. Ha a fél lábon ugrálás sem segít már a dolgon, akkor pár csepp alkohol becseppentése segít a dolgon.

Maga a levegő is beszorulhat a füljáratba. Ez leginkább nyomáskülönbség változásakor jellemző. Erős feszítő érzés jellemzi. A gyakorlott pilóták azzal a trükkel küszöbölik ki a kellemetlen pillanatokat, hogy összecsípik az orrnyerget, becsukják a szájukat, és a levegőt, az összecsippentett orron keresztül kifújják. Esetleg a nyitott szájjal nyelés is működhet. Ezeknek köszönhetően teher mentesül a dobhártya, és csökken a nyomás.

A hideg levegő is okozhat fülpanaszokat, sőt. Kellemetlen, feszítő, szúró érzést, ami a fültől egészen az állkapocsba sugárzik. Jobb esetben pár perc alatt elmúlik. A fülfertőzés is tud hasonló tüneteket produkálni, de azzal mindenképp doktorhoz kell fordulni.

Az allergia is kihathat a hallójáratra. A tüsszögés, köhögés mellé, még kellemetlen bizsergő, vakarást kiváltó ingert kelt. Az allergia miatt fellépő folyadék irritálhatja ilyenkor a fület, ami elhárítása, egy orr-sprayvel is megszüntethető. A fülzúgás maradt utoljára. Talán mindközül ez érinti a legtöbb embert, ám kevesen foglalkoznak vele. Egy idő után már megszokottá válik. Rosszabb esetben fájdalom, szédülés, fülfeszítése vagy fejfájás kísérheti a zúgást. A kiváltó okai között a zajszennyezés, a túl hangos zenehallgatási szokás, vagy magas vérnyomásos panasz is állhat.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)