Jump to content

A rettegett HIV – tények és tévhitek a fertőzés mikéntjéről

2019. 01. 22. 14:00

A HIV szó hallatán sokaknak még mindig görcsbe rándul a gyomruk, annak ellenére, hogy a betegség nem egyenlő a halálos ítélettel. A leggyakoribb mítoszok és félreértések ledöntése következik.

A köztudatban az él, hogy elegendő egyetlen tüsszentés vagy hámsérülés ahhoz, hogy az ember megfertőződjön. Ezzel szemben a valóságban nem ilyen egyszerű a helyzet. A vírust nem lehet olyan könnyen elkapni, mint ahogy azt sokan gondolják.

Mi fán terem a tényleges megfertőződés?

Először is, a kór átviteléhez bizonyos mennyiségű vírusnak rendelkezésre kell állnia, aminek a mennyisége függ a fertőzött ember stádiumától is. Szám szerint ez azt jelenti, hogy legkevesebb 500-1000 vírusnak kell a véráramba kerülnie.

Megfertőződni csak a testnedvek cseréjével lehet. Ami terjeszti a vírust az nem más, mint az ondó, a vér, a hüvelyváladék és az anyatej. Sem az izzadtság, sem a könny sem a vizelet vagy a széklet nem terjeszti a kórt. Ráadásként az ép bőrön sem jut át a fertőzés, így a szimpla érintkezéstől sem kell tartani. Ami hordoz magában némi rizikófaktort, az az orális szex. De ez esetben is alacsony a megfertőződés veszélye.

Egyébként a fertőzésveszély tekintetében a vér viszi a prímet, ezt követi az ondó, a hüvelyváladék, majd az anyatej.

Kell félni a HIV-es csóktól?

Abszolút nem. Fertőzés szempontjából teljesen veszélytelen a csókolózás, a puszi, a közös evőeszköz vagy pohár használat, de az öleléstől vagy a tüsszentéstől sem kell rosszul lenni, mert annyira elenyésző a felszabaduló nyálban a vírus jelenléte, hogy az képtelen fertőzést okozni.

A fertőzés lezajlása

A megfertőződés során a vírus a T4 fehérvérsejthez kötődik, és a sejtbe bejutva szaporodni kezd. A szaporodás nagyjából két napig tart, ami a sejt elhalásával végződik. Az elpusztult sejtből a vírus a vérkeringésbe jut, ami után az egész folyamat megismétlődik, csak immáron nagyobb egyedszámmal.

A HIV vírus érdekessége, hogy az egyébként fertőzött sejt, azt az információt adja az agynak, hogy egészséges, ezáltal képes a további reprodukcióra, mert a védekező sejtek nem pusztítják el azonnal, sőt azok száma csökkenésnek indul.

A fertőzés az első hat hétben a legintenzívebb, és ebben az intervallumban a legnagyobb a megfertőződés veszélye.

Ezt követően a szervezet felismeri a vírust, és ellenanyagot termel. Ehhez viszont hetek szükségesek, így aki azidő alatt szexuális kapcsolatba lépett a fertőzöttel, valószínűleg ő maga is HIV-es lett. Ezt az átmeneti időszakot a szaknyelv ablakperiódusnak nevezi.

Az ellenanyagok termelésével a fertőzés csendesedik, ám a szervezet védekezőképessége csökken.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)