Jump to content

Tévhitek a tüdőgyulladásról

2019. 01. 24. 17:05

A hideg, fagyos időben a betegségek számra szinte megduplázódott, és a tüdőgyulladásra való hajlam is jócskán megnövekedett. Utóbbi pedig nem tréfa dolog. Ha nem vesszük komolyan, az életünket is veszélyeztetheti. De lássuk, mely tévhitek a leggyakoribbak, amelyek közrejátszanak az elbagatellizálásban.

A tüdőgyulladás gyakori, potenciálisan az életet veszélyeztető, jelentős halálozással járó kórkép. Elsősorban a legyengült védekezőképességű személyeket, az időseket és a krónikus betegeket veszélyezteti.

Egészséges emberben a gége alatt a légcsőben, a hörgőkben és a tüdőszövetben már nem fordulnak elő mikrobák. Amennyiben mégis bekerül valamilyen kórokozó vagy idegen részecske a hörgőrendszerbe, akkor azt az immunrendszer sejtjei, illetve az ellenanyagok elpusztítják, a nyálkahártya csillószőrei pedig rendezett mozgásukkal eltávolítják azokat.

Tüdőgyulladás okai

A tüdőgyulladásoknak mindössze 20-30%-át okozzák baktériumok, viszont ezen megbetegedéseknek a halálozása a többi kórokozó által kiváltott megbetegedésnek akár a 2-3-szorosa is lehet. Magyarországon a teljes antibiotikum-fogyasztásnak mintegy a tizedét a tüdőgyulladások kezelésére használjuk fel – írják a tudokozpont.hu szakértői.  

Tévhitek

Vannak bizonyos dolog, amelyek a komoly betegséget mégsem tűntetik fel annyira komoly színben, hogy ne alakuljanak ki szövődmények, amelyek a nem megfelelő kezelésből fakadnak. Lássuk, a leggyakoribbakat:

-a tüdőgyulladás manapság könnyen gyógyítató antibiotikumokkal, így veszélytelen. Ez nem igaz! A tüdőgyulladás manapság a 10. leggyakoribb halálozási ok.

-kötelező a kórházi bent fekvés. Ez sem így igaz, mert nem minden esetben kell bent maradni, csak akkor ha veszélyeztetett vagy súlyos állapotú tüdőgyulladást diagnosztizáltak.

-elég az ágyban pihenés, lázcsillapító, és sok tea. Nos, nem. A tüdőgyulladás, bármennyire nem jelentkezik az elején durva tünetekkel, mindenképp orvosi ellátást igényel!

-a dohányzás segít felköhögni a tüdőgyulladásos betegnek a köpetét. Milyen elvetemült gondolat rágyújtani, miközben tüdőgyulladásunk van? Ráadásul nagy félreérté az egész, mert nem hogy segít, csak gátolja a gyógyulást, mert megbénítja a hörgőrendszer legfőbb öntisztító rendszerének, a csillószőröknek a működését.

A tüdőgyulladás nem vicc. Közhiedelmekre, tévhitekre pedig ne építsük gyógyulásunkat. Minden esetben, még a legapróbbnak tűnő megbetegedés esetén is forduljunk orvoshoz, hogy elkerüljük a szövődményeket, és az azzal járó súlyos állapotot.

 

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)