Jump to content

A Crohn-betegség fájdalmas oldala

2019. 02. 25. 16:05

Krónikus betegség, melyben a jó és rossz (remissziók, relapszusok) periódusok váltják egymást. Hazánkban kb. 12-13 000 Chron beteg él.

A Crohn betegség nem más, mint az emésztőrendszer gyulladásos betegsége, mely eredete ismeretlen, s sokszor kiterjed a bélfal minden rétegére, valamint a gyomor és bélrendszer bármely területére. Fokozatosan, lassan alakul ki, de tartós panaszt okoz. Létezik gyulladásos típusa, sipolyozó típusa, s szűkülettel járó típusa, s ezek sokszor átmehetnek egymásba. A gyulladásos forma leggyakrabban sipolyokkal szövődött, penetráló formába megy át.

A betegek gyógyszeres kezelésre szorulnak, de nagy részük átesik legalább egy műtéten, s sokukra újabb műtétek sora vár.

Tünetek:

- gyulladásos típus: gyakori hasmenés, mely lehet véres vagy nyákos, hasi fájdalom, fogyás, láz, visszatérő láz
- sipolyozó típus: végbél környékén tályogok, sipolyok
- szűkülettel járó típus: fokozódó, görcsös hasi fájdalom

További tünetek: puffadás, hányinger, hányás, magas fehérvérsejt szám, vérszegénység, étvágytalanság.

Kialakulásának esélyét növelik az alábbi tényezők: genetikai tényezők, pszichés tényezők, bizonyos fertőzések, étkezési szokások, gyógyszerek, antibiotikumok, dohányzás, immunrendszeri zavarok

Romló állapotban fontos a megfelelő mennyiségű sózás, és folyadékpótlás. Az étrendben kerülni kell a rostokat, a nehéz, zsíros ételeket, és a tejtermékeket. Jó minőségű, könnyen emészthető fehérjékre, és táplálékkiegészítőkre van szükség.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)