Jump to content

Lehet nemet mondani a kopaszodásra?

2019. 04. 29. 09:05

Rengeteg csodaszer, gyors hajnövést és regenerálást ígérő készítmény sorakozik a boltok polcain. De valójában tényleg gátat szabhatunk a hajhullásnak? Hol tart jelenleg a kopaszodást kutató tudomány, és vannak-e újabb kezelések, módszerek annak megállítására?

Nőknél és férfiaknál is előfordulhat, hogy felborulnak a természetes hajnövekedési fázisok és elkezd hullani a haj: a kopaszodás, a hajhullás, vagy épp a hajritkulás a férfi lakosság felét érinti, míg a női kopaszodás a 40 éves nők 40 százalékánál már észrevehető. De akármikor is köszöntsön be a hajhullás időszaka, megállítani, féken tartani mindkét nem szeretné. Lehetséges volna?

A kopaszodás miértjei

A férfiak esetében a kopaszodás 95 százaléka androgén típusú, vagyis genetikai eredetű. A teremtés koronáinak 30-40 százaléka ez oknál fogva már harmincéves kor fölött elkezd kopaszodni. Az 50 évesek esetében a kopaszodási arány már 50 százalékos, ez tehát azt jelenti, hogy minden második férfi kopaszodik.

Az örökletes tényezők mellett az évszakváltás miatt is jóval több hajszál hullik ki. A folyamatot pedig a diéták és az étrendváltozások is okozhatják. Az időjárás változása okozhat kismértékű hajhullást, amit súlyosbítanak az ilyenkor szokásos diéták és fogyókúrák, vagyis az, hogy a szervezet nem kapja meg a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Viszont míg férfiaknál leginkább genetika, addig a nőknél számos betegség is okozhat hajhullást. Az alopecia areata foltos hajhullást, foltszerű kopaszodást okoz, ezt a betegséget az immunrendszer túlműködése okozza.A Tinea capitis a hajas fejbőr felszínes gombafertőzése. A hajhullást okozhatja még vashiányos vérszegénység, illetve pajzsmirigybetegség is, de hormonális okok is meghúzódnak mögötte.Az androgenetikus hajhullás akkor következik be, ha a női szervezetben túlsúlyba kerülnek a férfi nemi hormonok az ösztrogénnel és a progeszteronnal szemben.

Mikortól beszélünk hajhullásról és hogy áll most a tudomány, e téren?

Napi 100 db hajszál elvesztése fölött a szakemberek már hajhullásról beszélnek, ennek hátterében pedig számos tényező állhat: például hormonális okok, a szervezetet érintő vagy a fejbőr betegségei, gyermekszülés utáni állapot, a klimax, a stressz, a vagy akár a túlzott napsugárzás.

A tudomány is lépést tart a hajhullással. Az egyik nemrégiben elvégzett kísérleti kezelés során például az öregedés folyamatait igyekeztek stimulálni egérkísérletek során. A peptidterápiával kezelt egerek a kísérlet során visszanyerték állóképességüket – írja a Science Alert. A kezelt állatok újranövesztették szőrüket, jobb vesefunkciókat produkáltak, ráadásul kétszer olyan gyorsan futottak, mint a kezeletlen állatok.

Egy másik újabb, ígéretes módszer a haj visszanyerésére a haj klónozása: egy nemzetközi, hajátültetéssel foglalkozó szakemberek egy csoportja ugyanis klónozással érte el a hajnövesztést. Az eljárás során a páciens szőrtüsző-sejtjét sokszorosítják, majd beültetik a fejbőrbe.

Egy 12 milliárdos amerikai startup pedig őssejtek manipulálásával serkentené a hajnövekedést: a biotechnológiai cég által kifejlesztett gyógyszert jelenleg a szőrtüszők újjáélesztésének eszközeként tesztelik. Az első kísérletek máris azt mutatták, hogy a gyógyszert szedő férfiak esetében a szőrtüszők számának növekedése volt tapasztalható, mint a csupán placebót szedő férfiak körében.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)