Jump to content

Hallottál már a combsérvről?

2019. 11. 08. 09:00

Nem tartozik a leggyakoribb betegségek egyike közé, ám létezéséről nem árt tudni, mert bárkinél előfordulhat.

A fokozott hasűri nyomás és a hasfal gyengesége miatt a comb tövénél zsigerek nyomulnak ki a hasüregből. A hashártyát előretolva előboltosítják a bőrt és tasakot képezve benyomulnak a comb bőre alá.

A betegség oka

A kiváltó ok egyrészt a hasűrben megnövekedett nyomás. Nőknél a terhesség alatt jelentkezik gyakran. Ritkán létrejöhet a hasűrben folyadék felgyülemlése esetén, erőltetett székelés vagy köhögés hatására, valamint olyan munkát végzőknél, ahol nagyobb erőkifejtésre van szükség. Másrészt okozhatja az elváltozást az is, hogy a hasfal a szerkezete gyengébb ezen a területen.

A betegség tünetei

A panaszok általában a combhajlatban elődomborodó képlet megjelenésével kezdődnek, amiket megelőzhet a terület fájdalmassága.

Kezdetben a kiboltosulás magától visszahúzódhat a hasűri nyomás enyhülésével, később azonban állandósulhat. Előrehaladottabb esetekben a kiboltosulás tömlőt képez és a tömlőbe belső szervek, leggyakrabban cseplesz kerülhet.

Az elváltozás az idő előrehaladtával növekszik. Súlyos szövődmény alakulhat ki akkor, ha a tömlőbe került szervek vérellátása károsodik, azok kizáródnak a hasűrből. Ekkor azok elhalhatnak és életveszélyes állapot alakulhat ki. A beteg erős fájdalomról panaszkodik, a szívverése szapora, a nyálkahártyái kiszáradnak, széklete elmarad, hányinger és hányás jelentkezik.

A betegség várható kezelése

A kezdeti elváltozásoknál a kiboltosulás a hasűri nyomás elmúltával visszahúzódhat, a benne található belső szerveket kézzel vissza lehet tolni. A folyamat előrehaladtával a sérvet műtéttel kell megszüntetni. A sérv kizáródásakor azonnal meg kell műteni a beteget és az elhalt szerveket el kell távolítani.

Mit lehet tenni ellene?

A hasűri nyomás fokozásával járó munkavégzést (pl. emelést) kerülni kell. Étrendje olyan legyen, hogy ne legyes székrekedése. A dohányzás elhagyása is ajánlható, mert feltételezik a dohányzás hatására bekövetkező kötőszövet gyengülést, ami a hasfal gyengülését okozhatja. Az idült köhögés megszüntetése is megelőzheti a folyamat kialakulását. A tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.

A kezeletlen esetekben a sérv fokozatosan növekedik. A combsérv kizáródása esetén a halálozási arányok rosszak. A műtét után is kiújulhat a betegség.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)