Jump to content

Mindent az évszak leggyakoribb betegségéről a C-vitamin hiányról

2019. 11. 11. 17:45

A C-vitaminhiány senkit sem kerül el, főként a hidegebb időszakban. De mi is ez pontosan, és mit tehetünk ellene?

Egészséges, vegyes táplálkozás mellett a vitaminhiányos állapot kialakulása nem jön létre vagy nagyon ritka. Vitaminhiány általában valamilyen felszívódási zavarhoz, alkoholizmushoz, gyógyszerszedéshez társulhat. A C-vitamin nélkülözhetetlen az un. kollagén képződéséhez (ez található a kötőszövetben, csontszövetben, és a fog szilárd vázában), fontos szerepe van a sebek és égési sérülések gyógyulásában, elősegíti a folsav szevezetbe jutását, és a vas felszívódását.

A betegség oka

Vitaminhiány általában valamilyen gyomor-bélrendszeri betegséghez (pl. felszívódási zavarhoz), alkoholizmushoz társulhat. Néhány esetben pl. terhesség, szoptatás, pajzsmirigy túlműködés, hasmenés, gyulladásos betegségek, műtétek, égés esetén megnő a szervezet C-vitamin igénye.

A betegség tünetei

Felnőttekben a C-vitamin hiány tünetei a vitaminhiány kezdetétől 3-12 hónap alatt alakulnak ki. Kezdetben fáradtság, gyengeség, ingerlékenység, testsúly csökkenés, izom-és izületi fájdalmak léphetnek fel. Majd a köröm alatt szálkaszerű bevérzések, a fogíny duzzadása, vérzékenysége, régi hegek felszakadása, új hegek lassú gyógyulása, spontán vérzésekléphetnek fel (elsősorban az alsó végtagok bőrén, a szemkötőhártyája alatt), a vizelet mennyisége csökkenhet, az alsó végtagok, izületek megduzzadhatnak.

Az érintettek tabletta formájában kaphatnak C-vitamint, a betegség súlyosságától függően. A kezelés akár több hónapig is eltarthat súlyos esetben.

Fontos tudni, hogy a C-vitamin hiány megelőzésére elegendő napi 100 mg C-vitamin fogyasztása, nagy mennyiségű (napi 10 g) C-vitamin nem csökkenti a megfázásos betegségek előfordulását és súlyosságát, de elősegíti a vesekövek kialakulását és vas-túlterheléshez vezethet.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)