Jump to content

5 intő jel, ami szájrákra utalhat

2019. 11. 12. 18:05

A szájrák tünetei olyan ártalmatlanok, mint a kaparó torok. Az időben észlelt betegség, pedig 80 százalékos eséllyel gyógyítható a kezdeti stádiumban, így nem árt tisztában lenni a legintőbb jeleivel, hogy még időben elcsíphető legyen.

Hivatalos értelemben véve a szájrák, mint betegség nem létezik, ám gyakran hivatkozunk így, a szájüreget érintő daganatos megbetegedésekre. A nyelv-, a nyelvgyök, a garat-, a szájpadlás-,- és az állkapocsráknak mind-mind eltérő tünetei vannak, ám egy nagy gyűjtőfogalom alatt szokták emlegetni, ami a szájrák.

A száj daganatos megbetegedése

Megdöbbentő statisztikát kapunk a betegséggel kapcsolatban, mert az elmúlt 40 évben a szájrákos megbetegedések aránya igencsak megnövekedett. Noha abban az esetben jól gyógyítható, ha korán felismerik, ám még így is száz – ezres nagyságrendű a betegség miatti elhalálozások száma.

A betegség a nőket és férfiakat egyaránt érinti és főként 40 éves kor fölött jelentkezik. A dohányzás, a dohányrágás, a füstszűrő nélküli cigaretta, a pipázás és a gyakori alkoholfogyasztás mind fokozza a betegség kialakulását, de a leggyakoribb káros szenvedélyeken kívül a fogsor és a szájhigiénia elhanyagolása, a por és a vegyi anyagok szájba kerülése is okozhatja azt.

Mire figyelj oda?

Bizonyos tünetek és jelek már utalnak a betegség kialakulására. Ilyen például a szájfekély, a kiütések, dudorok a szájban és a nyakon, nyelési nehézség, hangszín és beszédtempóváltozás, váratlan súlycsökkenés, szájvérzés, kihulló fogak, nehézkes állkapocsmozgatás, kaparó érzés a torokban.

A fentiek tükrében felmerülhet a kérdés, hogy mégis mikor érdemes meglátogatni a panasszal a doktort. Lássuk hát részletesebben az említetteket.

Szájfekély

A szájüregben található seb, fekély olykor még az egészséges embernél is felüti a fejét, ám ha a sérülés nem múlik el néhány nap alatt, sőt hetekkel később is megtalálható a szájban, az bizony már intő jelként szolgálhat.

Kiütés a szájban és a nyakon

A váratlanul, hirtelen és sok ideig jelen lévő kiütések mellett sem szabad elmenni szótlanul. Ugyan ez igaz a nyakon megjelenő nagyobb, akár borsószem méretű kiütésekre is.

Nehézkes nyelés

Ha eddig nem volt probléma vele, ám mostanában nehézkes, netán fájdalmas a nyelés, és napokon, netán heteken át tart, akkor nem ajánlatos megvárni, amíg magától elmúlik.

Változás a hangban és a beszédtempóban

Szintén a hosszabb távon fennálló változások tűnhetnek intő jelnek, de ha már a hozzád közelállók is felfedezték, hogy valami szokatlan van a beszédeddel, netán a fentiek közül is észrevettél valamit magadon, akkor irány az orvos!

Megmagyarázhatatlan fogyás

A hirtelen fogyás más típusú rák tünete is lehet, valamint a cukorbetegség és más egészségügyi állapotromlás előjele, így nem árt alaposan odafigyelni, ha hirtelen meglódul a mérleg nyelve a negatív irányba.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)