Jump to content

Allergia a Nikkelre? Létezik!

2019. 11. 12. 09:05

A fémallergiák sokasága között a nikkelallergia is előkelő helyen szerepel. Elvégre nem csak külsőleg érintkezünk vele, hanem meg is esszük. De mikor kell allergiára gyanakodni?

A nikkel allergia megdöbbentően magad arányban van jelen a magyar lakosság közel 30 százalékánál. Főként a nők érintettek, de bizonyos foglalkozásokat űzők sem kerülhetik el az allergiát. Például a nikkel bányászat, a nikkel tartalmú elektródák, rozsdamentes acélok is allergén forrásaként funkcionálhatnak, ahogy nikkelezett fülbevalók és fogpótlások is.

Mi fán terem az allergia?

A nikkel elleni szervezeti tolerancia kialakulása teljes mértékben az egyéntől függ. Van, aki élete során egyszer sem tapasztalja meg a tüneteit, míg már egyetlen fülbevalótól is kiütést kap. Az allergia kialakulása egyébként nem csak a külső érintkezés útján alakulhat ki, ugyanis az étkezéssel átlagosan napi több mint 100 mikrogramm nikkelt fogyasztunk el.

Az allergia jellegzetes tünetei a fejfájás, a bőr kipirosodása, implantátum esetén az érintett terület gyulladása, de a fáradékonyság, a hasmenés, a felpuffadás, sőt egyes esetekben az asztma és a kötőhártyagyulladás is jelzésértékű lehet.

Egyébként, akinél jelentkezett a nikkel allergia, az számíthat a krómmal, platinával, rézzel vagy más fémekkel fellépő keresztallergia is. Leggyakoribb ezek közül a nikkel-palládium keresztreakció.

Mely ételek tartalmazzák a legtöbb nikkelt?

A legtöbb nikkelt a paradicsomsűrítmény, a lencse, a kakaó, a mogyoró és a zab tartalmazza. A sorban spárga, a karfiol, a korpás kenyér, a margarin, a krumpli, a borsó, a spenót és a fémedényben főzött ételek követik. A legkevesebb nikkelt, azaz az 50-200 µg/kg közti mennyiség a fejes salátában, répába, avokádóban, teában és hagymában található.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)