Jump to content

Számolj le az ekcémával négy lépésben

2019. 11. 13. 15:00

Allergének, irritáló anyagok, stressz, száraz bőr – az ekcéma leggyakoribb kiváltó okai között számon tartott indikátorok az év minden hónapjában lecsaphatnak, ám felbukkanásuk mégis a hideg idő beköszöntével fokozódik. Azonban a megfelelő, ekcémás bőrre specializálódott bőrápolási praktikákkal sokat tehetünk ellene.

Az ekcéma (régi magyar nevén izzag) a bőr krónikus, gyulladásos, az immunműködés egyensúlyának zavara miatt kialakuló betegsége. Jellemző tünetei a száraz, erősen viszkető bőr, amely a folytonos dörzsölés és vakarás miatt megvastagszik, a ráncok mentén és a bőrhajlatokban kisebesedik.

Rendszerint hullámokban jelentkezik: a beteg bőrfelület állapota egy időre jelentősen javul, majd időnként kiújul és fellángol az atópiás bőrgyulladás. Utóbbit külső és belső tényezők sora is kiválthatja. A környezeti hatások (például a szappanok, a házi por, illetve a házipor-atka ürüléke, táplálékkal bevitt vagy a légutakon keresztül bekerülő allergének, mosószerek) befolyásolhatják az ekcéma kialakulásának valószínűségét, csakúgy, mint a betegség időnkénti fellángolását. Ami a belső tényezőket illeti a szervezet és az immunrendszer állapota, illetve a pszichés állapot is befolyással van a betegség kialakulására.

Élet ekcéma nélkül

A betegség felbukkanása, és intenzitása azonban csökkenthető, bizonyos bőrápolási praktikákkal. Persze nem kell egyből a több tízezres krémek felé venni az irányt, mert egy kis odafigyelés és némi tapasztalat bőven elég arra, hogy az ekcémát pórázon tartsuk.

Fürdőzés

Alapvető az ekcémára érzékeny vagy a már ekcémás bőr számára a mindennapos fürdés. Nem jó taktika, ha a kiütések megjelenésével csökkentjük a fürdés gyakoriságát, mondván hogy a víz szárítja a bőrt, mert épp ellenkezőleg: a bőrnek ilyenkor extra módon szüksége van a tisztálkodásra.

A fürdőzést mindig hidratálás kövesse, mert így a bőrt nem tud kiszáradni, hanem megtartja a nedvességét, ezáltal csökkentve a bőrirritációt. Fontos azonban, hogy a fürdőzés ne tartson tovább 10 percnél!

Kerüld a száraz szappanokat

A megfelelő tisztálkodószer kiválasztása kulcsfontosságú az ekcéma kezelésében. Épp ezért érdemes ignorálni az antibakteriális tisztítószereket és kézmosókat, amelyek gyakran tartalmaznak alkoholt és egyéb összetevőket, amelyek az érzékeny bőrön irritációt okozhatnak. Ezen kívül semmiképp ne használj száraz szappant, mert az csak jobban szárítja a bőrt valamint a fürdést is érdemes 10 percre limitálni és közepesen meleg vízzel végezni.

Hidratálj gyakran

A legjobb módja annak, hogy megóvd a bőrt a kiszáradástól és az ekcémáktól az, hogy naponta 2-3 alkalommal hidratálod. Lehet ez hagyományos testápoló vagy speciális krém, a lényeg, hogy az érintett területet napi több alkalommal kezeld.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)