Jump to content

Felfázásmentes tél? Létezik!

2019. 11. 14. 09:05

Minél közelebb kerülünk a tél első napjához, annál nagyobb a valószínűsége a legkellemetlenebb betegség felbukkanásához: a felfázáshoz. A jó hír, hogy el lehet kerülni, de legalább mérsékelni felbukkanását, az alábbi 4 tipp megfogadásával.

Sajnos a felnőtteket sem kíméli a felfázás, ami a húgyúti gyulladások összefoglaló neve. Noha nem szabad összekeverni a szezont a fazonnal, mert ahhoz, hogy a felfázásból gyulladás legyen, a húgyútba került kórokozóknak meg kell telepednie és elszaporodnia.

A kelletlen tünetekkel járó felfázás főként a nőket érinti, aminek magyarázata a biológiára vezethető vissza: a nők húgyvezetéke rövidebb, mint a férfiaké, így a baktériumok és a hideg fagyos levegő könnyebben eléri, feljut rajta.

Több dolog is kiválthatja, egyrészről szexuális érintkezés útján vagy akár közös fürdőzéssel is elkapható a húgyúti gyulladás kórokozója, másrészről viszont a hideg, az átnedvesedett cipőtalp, vagy épp a vizes fürdőruha is okozhat felfázást, amiből könnyedén kialakulhat a gyulladás.

Tünetei leggyakrabban a gyakoribb vizelési inger, a csípős, furcsa szagú vizelet, valamint a fájdalmas vizelés és a kismedencében vagy az egész alhasban jelentkező fájdalom.

Tudsz védekezni ellene!

Jó hír, hogy megóvhatjuk húgyhólyagunk épségét és egészségét, néhány apró óvintézkedéssel, például a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztással, a megfelelő anyagból készült alsónemű kiválasztásával, a réteges öltözködéssel, és a személyes higiénia betartásával. De lássuk sorjában, mit is takarnak ezek a tanácsok.

Folyadék

Attól függetlenül, hogy kint nem tombol a nyár és a kánikula, a folyadékfogyasztásra igenis oda kell figyelni. Egyrészről azért, mert a szervezet ideális működéséhez és a mentális egyensúly fenntartásához napi minimum két liter folyadék szükségeltetik, másrészről azért, mert át kell „mosni” a húgyhólyagot, a betegség elkerülése végett.

Vannak kifejezetten olyan gyógyteák, amelyek segítik a húgyút és a húgyhólyag normális működését, az által, hogy kimossák belőle a gyulladást okozó baktériumokat. Ha pedig melegen fogyasztod ezeket

Bugyi

Az sem mindegy, hogy milyen fehérneműt vásárolunk és hordunk napi rendszerességgel. A rossz minőségű fehérneműk nem szellőznek megfelelően, így a baktériumoknak is könnyebb dolguk van. A nejlonos anyagok a fertőzések melegágyai.

Elenben a pamutalsóneműk jól szellőznek, és a testnedveket is megfelelően vezetik el, így már a megfelelő anyagú bugyival is sokat tehetünk a felfázás és a gyulladásos betegségek elkerülése érdekében.

Higiénia

A fentieken túl a helytelen törlési technika a nem megfelelő mosdás és a szexuális együttlét utáni tisztálkodás is okolható a felfázásért. Például, ha székelés után nem jó irányba töröljük a végbélnyílást – tehát hátulról előre -, rengeteg bacilust vihetünk az érintett területre.

A személyes higiénia rendszeres betartásával, azonban minimalizálható felfázás esélye.

Réteges ruházkodás

A lenge őszi, téli öltözetnek könnyen vesemedence-gyulladás a vége, mert a kilógó vagy kevésbé fedett és melegen tartott bőrfelület hamar megfázik.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)