Jump to content

Diabétesz-stop: 5 étel, ami megállítja a kórt

2019. 11. 15. 09:05

A Nemzetközi Diabétesz nap magójára a brit Diabetes UK szakemberei összeállították azon ételek listáját, amelyek a már kialakult vagy kialakulófélben lévő 2-es típusú cukorbetegséget is képesek visszafordítani, illetve csökkenteni annak károkozását.

A cukorbetegség, magyarosan diabétesz, a glükóz feldolgozási zavara, aminek oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), relatív inzulinhiány, vagy mindkettő. A cukorbetegségnek több típusa létezik, de egyelőre még egyik típusú cukorbetegség sem gyógyítható, számtalan próbálkozás és kutatás mutat annak irányába, hogy a kór gyógyíthatóvá váljon.

Jó hír viszont, hogy a betegség kezdeti szakaszában bizonyos életmódbeli változtatások képesek arra, hogy visszafordítsák vagy csökkentsék a betegség kialakulását, felerősödését. Ezeket gyűjtötte össze a Diabetes UK két szakértője, amelyeket nem árt csak a megelőzés céljából is az étrend részévé tenni.

Gyümölcsök

Ha már a betegség kialakult, mindenképp tartsd be az előírást, miszerint csak az alacsony cukortartalú gyümölcsöket fogyaszd. A narancs, a dinnye, a kivi és a bogyós gyümölcsök tökéletesen kielégítik a szervezet gyümölcscukor igényét, miközben gazdag forrásai a rostoknak és az antioxidánsoknak.

A fenti gyümölcsök kielégítik a finomított cukor iránti vágyat, ezáltal nincs az állandó kísértés, ami miatt olyan élelmiszert fogyasztanánk, ami ártalmas.

Zöldleveles zöldségek

A zöldleveles zöldségek nagyon fontosak a megelőzésben és a betegség visszaszorításában. Egyrészről azért mert csökkentik a hemoglobin A1c szintjét, ami a diabétesz kialakulásával kapcsolatba hozható, másrészt azért, mert egy közelmúltbeli tanulmány megállapította, hogy a zöldleveles zöldségek fogyasztása 14 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Keményítőtartalommentes zöldségek

A hagymaféléken kívül a gomba, a padlizsán, a fokhagyma és a paprika szinte alig érezhető hatással van a vércukorszintre, így gyakorlatilag bármennyi fogyasztható belőlük, ráadásként tele vannak rosttal. Ezek az élelmiszerek így tökéletesen beleilleszthetők a diétás étrendbe.

Bab és hüvelyesek

Ideális szénhidrátforrások, mivel alacsony a glükózidexük, viszont gazdag forrásai a nagy mennyiségű fehérjének és rostoknak.

Diófélék és magvak

A dióféléknek gyulladásgátló hatásuk van, amely megakadályozhatja az inzulinrezisztencia kialakulását. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azok az emberek, akik hetente öt vagy annál több alkalommal fogyasztanak dióféléket, esetükben 27 százalékkal csökken a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)