Jump to content

Az agytumor intő jelei

2019. 11. 27. 15:02

A daganatok a test bármely részén kialakulhatnak, beleértve az egyik legfőbb szervünket, az agyunkat. A szimptómák az elhelyezkedéstől függően változnak, így például az agyban található más tüneteket produkál, mint a petefészekben lévő. De mire kell odafigyelni?

A daganatos megbetegedések még mindig vezető halálozási oknak számítanak hazánkban, és világszerte is. A rák agresszív formája nem kíméli az emberiséget. Nemre, korra és általános egészségügyi állapotra tekintet nélkül szedi áldozatait. Hogy ki el lehet-e kapni időben, az csak azon múlik, hogy mennyire figyelünk az intő jelekre.

Zavar a memóriában

A koncentrációs készség, a zavart viselkedés, a megváltozó személyiség, a feledékenység és a memóriazavarok gyakorta jelentkeznek az agydaganattal küszködő betegeknél. A szokásosnál, és az indokoltnál gyakoribb memóriazavar vagy feledékenyég intő jel lehet.

Zsibbadó testrészek

A hosszú idő óta fennálló zsibbadás, bizonyos területek érzéketlensége már elegendő ok, hogy orvoshoz forduljunk. Az agytumor az agy gerincoszlophoz kapcsolódó pontján nyomást fejthet ki, így bizonyos területeken fokozódhat emiatt a zsibbadás.

Ügyetlenség

Botladozás, nehéz járás, és a dolgok kézből való kiejtése lehet egy-egy rossz nap hozadéka, de ha rendszeressé válik az ügyetlenkedés, és az esés-kelés, akkor nem árt, ha felkeressük orvosunkat, mert a szakemberek szerit ez is az agytumor egy intő jele lehet.

Rohamok

Az agyban kialakuló daganat irritálja, zavarja, nyomja az idegsejteket. Ebből kifolyóan különböző rohamok alakulhatnak ki. A hirtelen, semmiből jelentkező rohamok az agydaganat első jelei között vannak számon tartva.

Látászavarok

Látásromlás, látásvesztés, homályos foltok, kettős látás – a látás megváltozásával járó tünetek is utalhatnak az agyban kialakuló daganatra, ha szemészeti problémák nem állnak a háttérben.

Émelygés, rosszul lét

Az oknélküli, semmiből felbukkanó hányinger sem jó jel, főként ha rendszeresen, hosszú időn át fennáll. Ha a fentiek közül más panasz is társul hozzá, keressünk fel egy szakembert!

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)