Jump to content

A sokízületi gyulladás általában a középkorúaknál jelentkezik

2020. 03. 09. 20:00

A sokízületi gyulladás elsősorban a kéz- és lábkisízületeket, csuklókat, bokákat, térdeket, illetve más ízületeket is érintő, előrehaladó gyulladással járó betegség, amely harminc–ötven éves korban kezdődik, de van időskori kezdődő formája is.

 

A rheumatoid arthritis, más néven sokízületi gyulladás elsősorban a kéz- és lábkisízületeket, csuklókat, bokákat, térdeket, illetve más ízületeket is érintő, előrehaladó gyulladással járó betegség.

Mihola Dóra reumatológus szakorvos a Duna Család-barát című műsorában elmondta, a betegség elsősorban harminc–ötven éves korban kezdődik, de van időskori formája is.

Általában fokozatosan kezdődik, először a kezek és lábak ízületein fájdalmas duzzanatok jelennek meg, illetve több mint egy óráig tartó reggeli ízületi merevség is jelentkezik, melyet fáradékonyság, gyengeség, izzadékonyság, rossz közérzet és alvászavar is kísér.

A sokízületi gyulladás nem öröklődő betegség, de családi halmozódás előfordulhat, és többféle gén felelős a genetikai fogékonyság és a betegség súlyosságának kialakulásáért.

A genetikai tényező mellett több környezeti faktor is növelheti a betegség kockázatának kialakulását, ilyen például a dohányzás, a stresszes életmód, illetve a különböző traumatikus események” – mondta Mihola Dóra.

A betegség gyógyítható, ma már  jó kezelési lehetőségek léteznek – tette hozzá. A gyógyszeres kezelés célja a gyulladás csökkentése, ezáltal a fájdalom csillapítása, az általános tünetek csökkentése, a porc- és csontpusztulás lassítása. A kezelés első lépcsője az úgynevezett tüneti szerek alkalmazása.

Mihola Dóra felhívta a figyelmet arra, ha egy sokízületi gyulladással diagnosztizált beteg tartósan nem kap kezelést, az visszafordíthatatlan ízületi károsodást eredményezhet.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)