Jump to content

3 tény a csontritkulásról

2020. 03. 22. 09:00

A betegség hazánkban is sokakat érint. Azt tudjuk róla, hogy mi okozza, viszont azt már kevésbé, hogy a hallásunk is rámehet, vagy épp azt, hogy mely ételek segítenek kordában tartani.

A csontritkulás orvosi nevén az osteoporosis tulajdonképpen a csont anyagcseréjének betegsége, aminek következtében csökken a csont tömege, de ezzel párhuzamosan a csont szerkezetében is átalakulás megy végbe, a csontgerendák elvékonyodnak, ami miatt a csont törékennyé válik.

A csontritkulás kezelése általában hormontartalmú gyógyszerrel történik, de számos előnytelen tulajdonsága miatt, már egyéb gyógyszerek és fizikoterápiás kezelés vette át a helyét. A gyógyszermentes gyógyuláshoz nagyban hozzájárulnak a természet adta gyógy vagy fűszernövények is.

Kevesen tudják, de a babérlevél kiváló gyógyszere a csontritkulásnak és az ízületi fájdalmaknak. A belőle készült főzetet kúraszerűen lehet alkalmazni, hetente kétszer. A gyógyital elkészítéséhez tíz íz babérlevelet tegyünk egy fél liter forró vízbe, fedjük le, és negyed órán át hagyjuk állni. Szűrjük le, és máris fogyasztható.

A természetes gyógymód mellett a diófogyasztás is segít. A dió egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak gazdag forrása, ami fokozza a szervezet normális működését, és a csontritkulás kialakulásának esélyét is csökkenti. Egy szem dió körülbelül 185 kalória, és 3,89 gramm szénhidrátot, 0,74 gramm cukrot, 1,9 gramm rostot és 4,32 gramm fehérjét tartalmaz. Érdemes rendszeresen fogyasztani, hogy elkerülhetővé váljon a csontritkulás.

Érdekes, hogy egy betegség, mennyire ki tud hatni az egész szervezetre. Dr. Kai-Jen Tien és csapata, a Tajnan városi Chi Mei Orvosi Központ munkatársai több mint 10 000 tajvani lakost vizsgáltak, akiknél 1999 és 2008 között állapítottak meg csontritkulást. Adataikat 32 000 egészséges csontsűrűségű emberével hasonlították össze.

A csontritkulásban szenvedőknél 2011 végére 76 százalékkal nőtt a hirtelen fellépő siketség veszélye, ami megmagyarázhatatlan és gyors hallásvesztést jelent, és általában az egyik fület érinti. Ez a fajta halláskárosodás egyik pillanatról a másikra vagy néhány nap alatt alakulhat ki, és gyakran átmeneti. A kutatási háttér-információk alapján az érintettek fele teljesen visszanyeri a hallását, az orvosi kezelésben részesülők 85 százaléka pedig legalább részben – idézi a tanulmányt az ötvenentul.hu

A csontritkulást nem szabad félvállról venni, sokat tehetünk ellene a rendszeres mozgással, és a megfelelő tápanyagok pótlásával. A K2-vitamin például kifejezetten ajánlott a csontritkulásos megbetegedés ellen.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)