Jump to content

A gyomorfekély nem csak idegi eredetű!

2020. 04. 21. 17:05

A gyomrot érintő egyik leggyakoribb betegséget sokan a túlzott stresszelésnek tudják be, holott a betegség kialakulásához jócskán közre játszik négy tényező.

A gyomorfekély nem más, mint szövethiány, ami leggyakrabban a gyomor kisgörbületén vagy a nyombél kezdeti szakaszán alakul ki. Az úgynevezett szövethiány kialakulását sokáig az idegrendszeri túlterheltség következményének tartották, ám az évek során kiderült, hogy jóval több minden vezethet gyomorfekélyhez.

A gyomorfekélyről általánosságban

A fekély minden életkorban előfordul, de a leggyakoribb 20-50. életév között, és kétszer annyi férfi szenved fekélybetegségben, mint nő. Jellegzetes tünete:

- a sajgó gyomortáji fájdalom, amely reggel éhgyomorra, vagy étkezés után néhány órával jelentkezik, és néhány korty folyadék, vagy kis mennyiségű étel elfogyasztására megszűnik

- a gyomorfekélyes betegek az étkezést követően 15-20 perc elteltével, míg a nyombélfekélyesek 1-2 óra múlva éreznek intenzív fájdalmat

- a fájdalmak periodikusan, főként tavasszal és ősszel jelentkeznek

- a savas visszabüfögések és állandó gyomorégés is jelezheti 

Kiváltó okai

A baktérium okozta gyomorfekély nem idegrendszeri alapú, mégis komoly problémát okozhat. A betegség felbukkanása a Helicobacter pylorihoz köthető, ami a fekélybetegségek 60-70 százalékában hangsúlyos szerepet tölt be.

A kórokozó az extrémsavas környezetben is megél, és gyakorlatilag a lakosság felében benne él. Juhtejből, széklettel szennyezett kéz által, álló-, illetve folyó vizekből kerülhet a szervezetbe, az esetek tíz- tizenöt százalékában gyomorfekélyt is okoz.

Dohányzás. A cigaretta ugyan klasszikus értelembe véve nem okoz gyomorfekélyt, viszont közrejátszik annak gyakoribb előfordulásában, és durván csökkenti a más meglévő betegség kezelésének sikerességét.

Gyógyszerek is okozhatnak gyomorfekélyt. Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként ugyanis jelentkezhet a betegség. Tartós szedésük során  gyomor-, illetve nyombélfekélyt is jelentkezhet. Általában a szteroidok, egyes fájdalomcsillapítók a felelősek érte, de főként abban az esetben, amikor orvosi utasítás nélkül, öngyógyítási célra szedjük őket.  

Gyomorsav és idegesség. Tény, hogy az állandó, nagy fokú idegeskedés a végén gyomorfekélyt okozhat, de ahogy a fentiekből is látszik, több tényező is befolyásolhatja. A szervezetben jelen lévő nagy mennyiségű kortizol-hormon hatására a gyomorsav termelődés is fokozódik, ami hamar gyomorfekélyhez vezet. A gyomorfekély létrejöttében jelentős szerepet játszik a gyomorsav, amely a nyálkahártya önemésztését okozza akkor, ha idegrendszeri elváltozás miatt érvényesülhet a gyomorsav szövetkárosító hatása.

Korábban még azt is feltételezték, hogy a túlzott stressz, alkohol, kávé, fűszeres ételek fogyasztása váltja ki a betegséget, de ezek nem közvetlen kiváltó okok, legfeljebb hozzájárulnak a betegség lefolyásához.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)