Jump to content

Kényszer, kontrol, tic- a betegség az akaratlan mozgás mögött

2020. 04. 22. 17:05

Nem összekeverendő a Tourette-szindrómával, és a köznyelvbe tic vagy tikk néven ismertté vált betegséggel. Noha mindhárom szinte ugyan azt a kellemetlen jelenséget takarja, amikor a kényszer eluralkodik az emberen, de öntsünk tiszta vizet a pohárba, hogy melyik mi is pontosan.

A tic vagy tikk (mindkét formában helyes) egy kényszeres cselekvés, kényszerbetegség, aminek két típusát különíthetjük el: a mozgással és a hangokkal járó tikket. A tikk súlyosabb formája, a Tourette-szindróma.

Tic

A tikkek nagymértékben akaratlanok, bizonyos mértékéig kontrolálhatók, néhány percre, esetleg néhány órára elnyomhatók, de a tikkek visszatartása kényelmetlen, megerőltető érzésekkel jár. Komoly koncentrációt igényelnek, és hatalmas energiát vesznek ki az emberből. Sok érintett nem szívesen tartja vissza a ticjeit hosszú időre, mert az elnyomott ticek utána intenzíven jelentkeznek, mintha a visszatartás alatt felhalmozódnának, és később „kitikkelés” formájában kiürülnének.

Az akaratlan izomrángások főképp az arcot érintik. A hirtelen fellépő rángások a szem körül, az arcizmokban, az orr tájékán jelentkeznek. Néha a váll és a nyak is megrándulhat, de ez nem annyira jellemző. A motorikus mozgások mellett a hangkiadással járó tic is előfordult. Ide sorolható a krákogás, a torokköszörülés, szipogás, köhögés, ami nem a megfázás okozta mellékhatásokból fakad.

A tic felbukkanásának okai között bizonyos ingerületátvivő anyagok hiánya, stressz, és az öröklődés is szerepet játszik. A kellemetlen tünetegyüttes, legtöbbször már gyermekkorban kialakul, és a fiúknál gyakoribb.

A tikkelés periodikus jellegű, rövid és ismétlődő mozdulatokból áll. Kigyógyulni az enyhébb változatából kilehet. Ha a tic ideges eredetű, azaz stressz okozza, akkor a feszültséget kivált tényező eltűnésével a tic is megszűnik, enyhül.

A súlyosabb típusnál komplex kezelésre lehet szükség. Az EEG-vizsgálatot követően a doktor gyógyszeres kezelést írhat fel, ami a dopamin nevű ingerületátvivő anyagra lesz hatással. Ez a fajta terápia általában sikerrel jár. Ha viszont mégsem, ritka estben sebészeti beavatkozással enyhítik a tüneteket.

Tourette-szindróma

Nem összekeverendő a tikkeléssel. A Tourette-szindróma idegrendszeri betegség, amely során a mozgással és hangkiadással történő tikkek egyszerre vannak jelen, ez a tic súlyosabb, krónikus fajtája. A tikkek intenzívebbek, és gyakrabban jelentkeznek. A betegség 10-12 éves korban elég erősen mutatkozik, utána visszahúzódik, gyakran teljesen elmúlik.

A Tourette-szindróma jelei:

- szemizom rángás
- intenzív, gyakori pislogás
- fej rángás
- kényszeresség (tárgyak érintése, megszagolása, meghatározott alakzatban lépkedés)
- hirtelen, kontextusba nem illő káromkodás
- végtagrángás, hajlongás

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)