Jump to content

Cuomo: áprilisban először kevesebb mint 400 ember halt meg a Covid-19 betegségben

2020. 04. 27. 12:01

New York államban áprilisban először fordult elő, hogy egyetlen napon kevesebb mint 400 ember halt meg a Covid-19 betegségben - jelentette be Andrew Cuomo kormányzó vasárnap.

A járvánnyal kapcsolatos szombati fejleményekről beszámolva a kormányzó közölte: szombaton 367 ember hunyt el az új típusú koronavírus következtében. Leszögezte, hogy ez az adat is "szörnyűséges", de messze alatta marad a csúcsponttól, amikor a betegség naponta mintegy 800 halálos áldozatot szedett az állam területén.

Szombaton még mindig ezer új beteget szállítottak kórházba, azonban ez is kevesebb, mint a korábban súlyosan megbetegedettek száma. "Visszatértünk a március 31-i állapotokhoz, amikor kezdett drámaian emelkedni a betegek száma" - mondta.

Cuomo rámutatott, hogy New York állam gazdaságának újranyitását a térség többi kormányzójával egyeztetve, ahogyan fogalmazott, "regionális elemzés alapján" kezdik meg. Az újraindítás első szakaszában az építkezési vállalkozások, a kis üzemek, boltok és üzletek nyithatnak meg, azok, amelyek az egészségügyi szakemberek álláspontja szerint "kis kockázatot" jelentenek. A második fázisról később döntenek - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezt nagyrészt az egyes vállalkozásokra bízzák majd. Fontosnak mondta emellett az oktatási intézmények újranyitását is.

Kifejtette: ő maga és a szakértők is tisztában vannak azzal, hogy lelkileg milyen kimerítő a járvány idején bevezetett sok korlátozással együtt élni. Ezért külön figyelemmel kísérik a családon belüli erőszak és a kábítószer-fogyasztás alakulását.

Megjegyezte, hogy emelkedett a drogfogyasztók száma.

Bill de Blasio, New York város polgármestere a Fox televíziónak vasárnap úgy nyilatkozott, hogy városának 7,6 milliárd dollár szövetségi támogatásra van szüksége a koronavírus-járvány miatti veszteségek pótlására. Felszólította Donald Trump elnököt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a republikánus törvényhozók olyan csomagot fogadjanak el, amely az egyes tagállamoknak és városoknak juttat több pénzt gazdaságélénkítésre. A demokrata párti De Blasio úgy vélte: ha New York városa nem tud talpra állni a válság után, az az egész térséget visszahúzza majd.

Eközben a város egyik kórházában azzal kezdtek kísérletezni, hogy egy gyomorégés elleni gyógyszerrel kezeljék a betegséggel küszködőket. A klinikai kísérletekben 187 páciens vesz részt.

Kevin Stitt, Oklahoma kormányzója közzétette azt a levelet, amelyet Donald Trumphoz intézett, és amelyben arra kérte az elnököt, hogy nyilvánítsa a járványt "egy nagyobb erő akaratának", vagy "Isten akaratának", mert szerinte ebben az esetben a nagy olajcégek felhagynának az olajkitermeléssel. A levélben megjegyezte: "a túlzott olajkitermelés fenyegeti a gazdaságunkat".

Az Egyesült Államokban - a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház vasárnap délutáni adatai szerint - több mint 954 ezer fertőzöttet regisztráltak, s közülük eddig nagyjából 53 ezren haltak meg.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)