Jump to content

Teniszkönyök elsősegély: mit tegyél ha a könyök fáj?

2020. 05. 06. 15:05

Neve megtévesztő lehet, de nem csak a sportot űzők tipikus betegsége. Az sincs biztonságban, aki számítógépes munkát végez vagy kézművesedik. A könyökfájásnál pedig kevés rosszabb dolog van, így nem árt, ha felkészülünk az ilyen helyzetekre, egy kis könyök-elsősegélyből.

A karcsont külső-alsó csontnyúlványának a gyulladása a teniszkönyök, a belső-alsóé a golfkönyök. A belső-alsó csontnyúlvány gyulladását a hajlító izmok, a külső-alsó csontnyúlvány gyulladását a feszítő izmok túlzott igénybevétele okozza. Tehát a könyöktájon jelentkező éles, szúró fájdalmat az alkari izmok könyökízület felőli eredésének gyulladása okozza. A gyulladást pedig a végtag túlerőltetése idézi elő.

Leggyakrabban olyan embereknél jelentkeznek a panaszok, akiknél a csuklót és az ujjakat mozgató izmok gyakran vannak kitéve erőltető munkának. Tehát a betegség nevét adó teniszezők és a számítógéppel dolgozók, hobbi kertészek és kézműveskedők.

A panaszok közvetlen kiváltó oka egyelőre ismeretlen. Feltételezik a csontot borító kötőszövetes állomány izgalmát az érintett izmok eredésénél. Ezen kívül feltételezik egyes idegek részvételét is a folyamatban.

A betegség tünetei

A panaszok a teniszkönyöknél a könyök külső oldalán fokozatosan alakulnak ki. Az érintettek fájdalomról számolnak be az alkar mozgatásakor. A fájdalom addig erősödhet, míg olyan fokú nem lesz, hogy a tárgyak megfogása is kihívássá válik, sőt gyakori, hogy az érintett nem lesz képes fogni vele, és a megfogott tárgyakat elejti.

Mit tegyünk, ha fáj?

A csukló és a kéz rögzítése (pl. fáslizása, gipszelése), és az érintett területeken helyben alkalmazott fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő terápia enyhíti a panaszokat. Mivel gyulladásról van szó, a leggyorsabb enyhülést a vizes borogatás, és a hűtés adja. Kb. húsz percig tartó jegelés, jelentős fájdalomcsillapodást eredményez, de fontos, hogy a jeget ne közvetlenül a bőrre, hanem egy anyagba csavarva helyezzük az érintett felszínre. Jegelni, akár óránként is lehet, ami serkenti a vérkeringést a szövetek között, így a duzzanat gyorsabban lanyhul és a fájdalom is gyorsabban múlik.

Szintén nem elhanyagolható tényező, hogy jegelés és úgy am block a gyulladás ideje alatt kíméljük az érintett végtagot. A tünetek jelentkezésekor ne erőltessük a mozgást, mert a fájdalom passzívan és aktívan mozgatva is fokozható!

Ha a tünetek megjelenését követően a fájdalmas mozgásokat tovább erőlteted, a fájdalom nem fog enyhülni, sőt intenzívebbé válik. A panaszokat okozó mozgások kiiktatásával a fájdalom előbb-utóbb elmúlik, a jegeléssel együtt. Viszont a gyógyulás több hónapot is igénybe vehet. Nem szabad félvállról venni a könyökkérdést, mert ugyan fel sem tűnik, de a könyök szinte ugyan olyan fontos, mint a kiválóan működő térd, vagy boka. Súlyos megsérülése, pedig igen kemény gyógytornát, és több hónapot, akár egy évet is igénybe vehet.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)