Jump to content

A seprűvéna ismervei

2020. 07. 23. 16:01

A nyár beköszöntével előkerülnek a fodros, csőszázú vagy épp rövidfazonú szoknyák. Bármelyikről is legyen szó, a seprűvéna miatt nincs miért szégyenkezni.

A seprűvéna a bármely korosztályt érintheti, és gyakorlatilag civilizációs betegségről beszélhetünk. Általában szépséghibaként emlegetik őket, noha sokkal többek egyszerű „bőrhibáknál”.

Mi az a seprűvéna?

A hajszálér tágulatokat nevezzük más néven a seprűvénának. Ezek elsősorban esztétikai kellemetlenséget okoznak, ám hosszú távon komoly betegség, egészségügyi probléma előfutárai is lehetnek. Ezek a kitágult vénák, erek hajlamosak a gyulladásra, és ezen kívül számos panaszt és tünetet okozhatnak, amelyekből akár trombózis, visszeres vérzés vagy lábszárfekély is kialakulhat.

Kezelhető, de figyelni kell rá

A seprűvéna örökletes „betegség”, ami alapvetően jól kezelhető, ha a korai szakaszban felismerik, és a kiteljesedési folyamat lassítható is. Sokat tehetünk ellene életmódváltással, sportolással, és a megfelelő étrend kialakításával. Érdemes a cipőválasztásra is odafigyelni, mert az is komoly behatással van a vénák állapotára.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)