Jump to content

A koronavírus legközelebbi ismert őse hetven éve bukkanhatott fel

2020. 08. 04. 15:30

Az embereket is fertőzni képes koronavírus évtizedeken át terjedhetett észrevétlenül denevérekben egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amely feltárta a SARS-CoV–2 vírus evolúciós történetét.

A tanulmányban úgy vélik, hogy az új koronavírus-fertőzést okozó vírus egyik legközelebbi ismert őse 40–70 éve bukkanhatott fel denevérekben, és már egy jó ideje készen állt arra, hogy emberre is átterjedjen.

A denevérek világszerte megtalálhatók és hatalmas távolságokra képesek vándorolni. Vírusaik más vadállatokra is átterjedhettek, különösen azokra, amelyekkel szoros kapcsolat alakult ki az illegális vadkereskedelem miatt.

A tanulmány egyik szerzője a BBC Newsnak elmondta, hogy miközben a SARS-CoV–2 koronavírus genetikailag nagyon közel áll a legközelebbi ismert denevérvírusokhoz, időben több évtizede szétváltak.

Ha a vírus genetikai állományának a betűsorrendjét összehasonlítjuk, akkor következtetni lehet belőle  – ismerve azt, hogy hozzávetőlegesen mennyi időnként változik meg egy betű, tehát mekkora a mutációs gyakoriság –, hogy a két rokonvírusnak mikor volt körülbelül egy közös őse. Ebből következtettek arra, hogy valószínűleg kevesebb, mint ötven évvel ezelőtt válhattak el egymástól az akkor még csak denevéreket fertőző vírus és a koronavírus – magyarázta Duda Ernő biológus, immunológus a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A denevérfaj túlnyomó többsége nem Kínában honos, hanem a trópusi területeken, például Vietnamban és Malajziában. Ezáltal a sok ezer féle vírusnak a túlnyomó többsége, amely ezekben a fajokban él, a déli területeken található – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, valószínűleg ez a vírus sem Kínából ered, hanem egyszerűen Kínában lehetett azonosítani, mivel ott megvolt hozzá a tudományos és technikai háttér.

Ha el akarjuk kerülni a járványokat, akkor érdemes tiszteletben tartani az esőerdők lakóit; minél intenzívebb kapcsolat van a különféle állatfajok, különösen az egzotikus állatfajok és az ember között, annál nagyobb az esély, hogy egy-egy újabb vírus átkerül az állatokról az emberekre – fogalmazott a biológus.

Európában továbbra is a leghatékonyabb védekezés a szájmaszk viselése és a távolságtartás.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)