Jump to content

Változatlanul gyors ütemben nő Ukrajnában a koronavírusos betegek száma

2020. 09. 22. 16:00

Továbbra sem lassul számottevően a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, keddre is csaknem 2900 új beteget regisztráltak, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig velük együtt már meghaladta a 181 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 2884 új esettel 181 237-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 59 újabb halálos áldozattal 3642-re emelkedett, miközben eddig 79 901-en gyógyultak meg, közülük előző nap 1717-en.

Jelenleg 97 694 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1108-cal nőtt egy nap alatt. Múlt szerdán regisztrálták a járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3584-et, az eddigi legtöbb napi halálos áldozatot, 76-ot pedig egy múlt kedden.
Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 372-t a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 293-at pedig a nyugati országrészben lévő Ternopil megyéből.

Az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben előző nap 270 új beteget és hét újabb halálos áldozatot jegyeztek fel. Velük együtt az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a húszezret, az elhunytaké 325-re nőtt.

Vitalij Klicsko főpolgármester online tájékoztatóján beszámolt arról, hogy a koronavírusos-fertőzéses esetek megjelenése miatt Kijevben öt iskolában teljesen, 122-ben pedig részlegesen - összesen 328 osztályban - kellett beszüntetni a tanítást, azaz a gyermekek mostantól távoktatásban tanulnak. Az óvodák közül egyet zártak be teljesen, továbbá 15 csoport nem fogadhatja a gyermekeket. Hozzátette, hogy jelenleg az óvodákba most fele annyi gyerek jár, mint amennyit az intézmények fogadóképessége megengedne.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában "elégé feszültnek" minősítette a koronavírusos járványhelyzetet Ukrajnában. Szavai szerint a Covid-betegek számára kijelölt kórházak leterheltsége már csaknem elérte az ötven százalékot az országban: hétfő reggeli adatok alapján a harminc ezer ágyból 13 108 volt foglalt.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)